|
DDA i brat jest alkoholikiem |
| Autor |
Wiadomość |
michal3345
Milczek Michu33

|
Wysłany: Czw 06 Mar, 2025 11:15 DDA i brat jest alkoholikiem
|
|
|
Jako DDA, od zawsze nosiłem w sobie ciężar przeszłości, starając się jednocześnie budować swoje życie na fundamencie, który nie zawsze był stabilny. Wiedziałem, jak trudne może być dorastanie w cieniu nałogu, dlatego gdy zobaczyłem, że mój młodszy brat zaczyna pogrążać się w sidłach alkoholu, moje serce wypełniło się nie tylko smutkiem, ale i determinacją, by mu pomóc. Próbowałem różnych sposobów. Chodziłem z nim na spotkania Anonimowych Alkoholików, słuchałem, wspierałem, starałem się być obok, nawet wtedy, gdy wydawało się, że moje słowa trafiają w pustkę. Niestety, efekty są niewielkie, a ja czuję się coraz bardziej bezradny. Widzieć, jak ktoś, kogo kochasz, traci siebie w nałogu, to jak patrzeć, jak tonie, a ty stoisz na brzegu z liną, która jest za krótka, by go dosięgnąć.
Ostatnio zacząłem poważnie rozważać wszywkę alkoholową. Jeden Pan na terapii polecił w Bydgoszczy wszywkę alkoholową (***) Czy ktoś z Was miał do czynienia z czymś podobnym? Czy wszywka to naprawdę szansa, czy tylko kolejna iluzja? Chcę wierzyć, że jest jeszcze nadzieja, że gdzieś tam, na końcu tej ciemnej drogi, jest światło. Ale czasem po prostu brakuje mi sił, by w to wierzyć samemu.
Edit
usunęłam nieregulaminowy link - proszę zapoznać się z naszymi ZASADAMI |
_________________ TAK |
| Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Czw 06 Mar, 2025 12:20, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9774
|
Wysłany: Czw 06 Mar, 2025 12:22
|
|
|
| michal3345 napisał/a: | | Czy wszywka to naprawdę szansa | | michal3345 napisał/a: | | czy tylko kolejna iluzja? |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Pon 10 Mar, 2025 10:37 Re: DDA i brat jest alkoholikiem
|
|
|
| michal3345 napisał/a: | Widzieć, jak ktoś, kogo kochasz, traci siebie w nałogu, to jak patrzeć, jak tonie, a ty stoisz na brzegu z liną, która jest za krótka, by go dosięgnąć.
|
To nie tak, że lina jest za krótka. Ona jest w sam raz. Jest po prostu zielona. A on akurat wolałby żeby była czerwona, jak by była czerwona to chętnie by się uratował. A zieloną liną? Kto by się ratował zieloną liną...
Nikt, nawet cały świat, nie jest w stanie zmienić alkoholika o ile on sam nie zechce się zmienić. |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
 |
|
|
|
 |
kasprowski9
Małomówny

|
Wysłany: Wto 18 Lis, 2025 15:56
|
|
|
| Myślę, że wszywka w czymś może pomóc, ale czy pokona silną wolę? W końcu to ona odgrywa kluczową rolę.... |
|
|
|
 |
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku

Pomógł: 70 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4580 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 06:22
|
|
|
| kasprowski9 napisał/a: | | W końcu to ona odgrywa kluczową rolę.... | a ta silna wola to ukierunkowana w stronę picia czy nie picia ? |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 09:25
|
|
|
| No właśnie tak czytam i się zastanawiam, dlaczego ta wszywka miałaby pokonywać silną wolę? Z tego co się orientuję to wszywka raczej powinna wspierać chorą, słabą wolę delikwenta. Lub ewentualnie być takim swego rodzaju bezpiecznikiem przez pierwszy okres trzeźwienia i pracy nad sobą. |
 |
|
|
|
 |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15153 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 10:07
|
|
|
| Mówiąc najprościej jest to usiłowanie leczenia chorej głowy przez d**ę i tyle w temacie |
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 11:40
|
|
|
| pterodaktyll napisał/a: | | Mówiąc najprościej jest to usiłowanie leczenia chorej głowy przez d**ę i tyle w temacie |
Ja mam wciąż w pamięci słowa mojej pierwszej terapeutki Wiesławy (nota bene obecnie szefowej jednego zakładu terapeutycznego) która lata temu na pytanie o sens wszywki stwierdziła "z diabłem w układ chociażby, jeśli miałoby pomóc". Co się tłumaczy, według mnie na to, że niektórzy po prostu potrzebują jakiegoś straszaka zewnętrznego, żeby zacząć się naprawiać od środka. Nie biorę tu pod uwagę tych, którzy z zaszywania się regularnego, przeplatanego kilkudniowymi okresami chulaj dusza piekła nie ma między kolejnymi wszywkami zrobili sobie sposób na życie O tych Wielka Księga mówi, że mają przesrane po całości |
 |
|
|
|
 |
pterodaktyll

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 12:45
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | | Wielka Księga mówi, że mają przesrane po całości |
Dobra Księga jeśli już |
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 12:56
|
|
|
| pterodaktyll napisał/a: | | Jonesy napisał/a: | | Wielka Księga mówi, że mają przesrane po całości |
Dobra Księga jeśli już |
A to nie wiem co Dobra Księga o tym mówi, w tej nie jestem uczony |
 |
|
|
|
 |
pterodaktyll

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 13:13
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | | nie wiem co Dobra Księga o tym mówi |
Zasadniczo to samo |
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 14:05
|
|
|
Hehehehe,
Obie zaś mówią, że Yureę szlag trafi przy kolejnych odwiedzinach |
 |
|
|
|
 |
Whiplash
Admin Techniczny

Pomógł: 43 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1377 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 14:23
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | Obie zaś mówią, że Yureę szlag trafi przy kolejnych odwiedzinach
|
Jutro posprząta |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 14:53
|
|
|
| Whiplash napisał/a: | | Jonesy napisał/a: | Obie zaś mówią, że Yureę szlag trafi przy kolejnych odwiedzinach
|
Jutro posprząta |
Mówisz że to już jest jego czas na nawiedzenie? |
 |
|
|
|
 |
Whiplash
Admin Techniczny

Pomógł: 43 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1377 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 20:47
|
|
|
Nie, mówię tylko, że zawsze jest jakieś jutro |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
 |
|
|