|
Moja ścieżka do trzeźwości |
| Autor |
Wiadomość |
pulawiak91
Małomówny

|
Wysłany: Sob 07 Lut, 2026 18:19
|
|
|
| Hej wszystkim. Jak zwiększyłem aktywność na mityngach? A choćby przez służby, robiłem herbatę/kawę, potem zostawałem dłużej i pomagałem wszystko sprzątać. Częściej też chodziłem na inne grupy w mieście. |
|
|
|
 |
pulawiak91
Małomówny

|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2026 01:08
|
|
|
| Ostatnio zrobiłem sobie podstawowe badania i wyszła mi niedoczynność tarczycy. Będę temat drążył głębiej, bo może się okazać, że te wszystkie moje zawirowania zdrowotne to wina chorej tarczycy m.in stany depresyjne, lękowe. Wziąłem się za swoje zdrowie. Akurat w mojej przychodni mają program badania tarczycy finansowany przez NFZ. Teraz czas na lekarza ogólnego i starania o skierowanie mnie na ten program. |
|
|
|
 |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9778
|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2026 06:00
|
|
|
| pulawiak91 napisał/a: | | może się okazać, że te wszystkie moje zawirowania zdrowotne to wina chorej tarczycy m.in stany depresyjne, lękowe. |
Ależ oczywiście, że może tak być. Ja - zanim zdiagnozowano mi Hashimoto - czułam się tak fatalnie,
że byłam przekonana, że to nawrót choroby alkoholowej! Wszystko przeszło po uzupełnieniu hormonów tarczycy.
Niestety dożywotnio Choć teraz nielekarze mówią, że można leczyć tarczycę, żeby jednak podjęła pracę -
dla mnie już jednak za późno. Ale Ty się zainteresuj. |
|
|
 |
pulawiak91
Małomówny

|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2026 12:29
|
|
|
| Suplementujesz coś Wiedźmo? Pielęgniarka, która przeprowadzała ze mną bilans zaleciła mi suplementację wit. D, ashwagandy i magnezu, częstsze jedzenie awokado, orzechów włoskich. Czy hormony, które bierzesz pomogły ci, choć w jakimś stopniu? |
|
|
|
 |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9778
|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2026 21:17
|
|
|
Tak stricte na tarczycę to nie suplementuję nic poza hormonami. Czy mi pomogły?
No oczywiście, bez nich już by mnie pewnie nie było - tarczyca zawiaduje wieloma narządami i jej hormony są niezbędne do życia.
Jednakowoż suplementuję - tak ogólnie - magnez, koenzym Q10, omega 3, ADEK, luteinę. I witaminę C jak mi się przypomni |
|
|
 |
Halibut
Trajkotka

Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 1015 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Śro 27 Maj, 2026 16:49
|
|
|
| Wiedźma napisał/a: | Tak stricte na tarczycę to nie suplementuję nic poza hormonami. Czy mi pomogły?
No oczywiście, bez nich już by mnie pewnie nie było - tarczyca zawiaduje wieloma narządami i jej hormony są niezbędne do życia.
Jednakowoż suplementuję - tak ogólnie - magnez, koenzym Q10, omega 3, ADEK, luteinę. I witaminę C jak mi się przypomni |
To też dobre dobre dla czynnego alkoholika, witaminy, suplementy białko, itd. Czy jednak ta konserwatywna suplementacja nie pozwala się przyzwyczajać do czegoś ważniejszego? Na przykład mam to w du***? |
|
|
|
 |
|
|