Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyleczony alkoholik
Autor Wiadomość
dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 20:43   

:roll: Ja mam nieco inne spojrzenie na prezbiterów. W ZAKROCZYMIU w czasie dni skupienia ruchu AA - nasłuchałem się opowieści tych prezbiterów, którzy sami mówili, że wykonują zawód "KSIĄDZ" :shock: Przeważnie byli oni wysłani na rok lub więcej przez biskupa. Księża - alkoholicy. Czy oni tak do końca BIBLIĘ znali...nie sądzę! :bezradny:

Klarysa 
Małomówny

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2025 16:21   

Starszy kuzyn jest księdzem, więc zapytałam z czystej ciekawości. Nie ma w seminarium biblioznawstwa, ani żadnego przedmiotu dotyczącego poznawania całej biblii. Studiuje się wybrane fragmenty, bo mogą być przydatne przy czytaniach i konstruowaniu kazań.
Kuzyn się trochę nabijał, twierdząc, że polscy katolicy bardzo rzadko są chrześcijanami. Wierzą w jakiegoś boga, któremu zakazali robić złe rzeczy, na przykład: Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko (Izajasz 45,7).
Albo to, dotyczące miejsca zamieszkania boga: Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko (Dz 17).

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Nie 12 Paź, 2025 10:45   

:oops: Nikt tak do końca całej BIBLII nie zrozumiał. Niektóre wersety są tak dalece symboliczne, że trudno je interpretować!

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 13 Paź, 2025 21:04   

dromax napisał/a:
:oops: Nikt tak do końca całej BIBLII nie zrozumiał. Niektóre wersety są tak dalece symboliczne, że trudno je interpretować!
piszesz o tym wybranym skrawku tekstów ? Jest tego znacznie więcej a i to co zostało wybrane po wszelakich tłumaczeniach ma przekazy mocno niejednoznaczne i zgoła prawdziwego przekazu zwykły śmiertelnik raczej nie pojmnie

Odpowiedz do tematu