|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
Wyleczony alkoholik |
| Autor |
Wiadomość |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 20:43
|
|
|
Ja mam nieco inne spojrzenie na prezbiterów. W ZAKROCZYMIU w czasie dni skupienia ruchu AA - nasłuchałem się opowieści tych prezbiterów, którzy sami mówili, że wykonują zawód "KSIĄDZ" Przeważnie byli oni wysłani na rok lub więcej przez biskupa. Księża - alkoholicy. Czy oni tak do końca BIBLIĘ znali...nie sądzę! |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
Klarysa
Małomówny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 27 Gru 2019 Posty: 58
|
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2025 16:21
|
|
|
Starszy kuzyn jest księdzem, więc zapytałam z czystej ciekawości. Nie ma w seminarium biblioznawstwa, ani żadnego przedmiotu dotyczącego poznawania całej biblii. Studiuje się wybrane fragmenty, bo mogą być przydatne przy czytaniach i konstruowaniu kazań.
Kuzyn się trochę nabijał, twierdząc, że polscy katolicy bardzo rzadko są chrześcijanami. Wierzą w jakiegoś boga, któremu zakazali robić złe rzeczy, na przykład: Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko (Izajasz 45,7).
Albo to, dotyczące miejsca zamieszkania boga: Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko (Dz 17). |
|
|
|
 |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Nie 12 Paź, 2025 10:45
|
|
|
Nikt tak do końca całej BIBLII nie zrozumiał. Niektóre wersety są tak dalece symboliczne, że trudno je interpretować! |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku

Pomógł: 70 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4580 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 13 Paź, 2025 21:04
|
|
|
| dromax napisał/a: | | :oops: Nikt tak do końca całej BIBLII nie zrozumiał. Niektóre wersety są tak dalece symboliczne, że trudno je interpretować! | piszesz o tym wybranym skrawku tekstów ? Jest tego znacznie więcej a i to co zostało wybrane po wszelakich tłumaczeniach ma przekazy mocno niejednoznaczne i zgoła prawdziwego przekazu zwykły śmiertelnik raczej nie pojmnie |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|