|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
Spóźniona |
| Autor |
Wiadomość |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 10:34
|
|
|
Maciejko>>> - To bardzo chwalebne o czym piszesz! To rodzaj świadectwa... |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka

Pomogła: 67 razy Wiek: 56 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 4034
|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 10:43
|
|
|
| Ja piszę jak to rozumiem, czy to dla mnie oznacza i jak działa w moim życiu i we mnie. Dziś np. było o czystości duszy, serca czyli nie żeby znać uczone pisma , dużo wiedzieć o np różnych pismach, znać uczone pisma, księgi i mieć w sobie zgniliznę, beton , na zewnątrz rozmodlonym, nieskazitelnym , czystym w oczach ludzi a od środka promieniować agresją, zgorszeniem, wprowadzaniem w błąd i rzucać cytatami ale słuchać Ewangelii i starać się tym żyć, żeby postawa była przepełniona miłością, przebaczeniem, szybkim darowaniem krzywd i ciągła praca nad sobą , praca nad czyszczeniem siebie, wnętrza od różnych krzywizn , wypaczeń, zniekształceń, mijania się z prawdą, projekcji i nie daj Bóg nienawiści i pogardy dla drugiego człowieka. Kto gardzi drugim człowiekiem gardzi Bogiem. Może nie podobać się czyjeś postępowanie, zachowanie ale nigdy pogarszanie drugim jako kimś głupszym , kimś mniej wartym. Obłuda to grzech. |
_________________ [*] [*] [*]
Bądź nietykalny i rób swoje. |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 11:26
|
|
|
Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach. Bardzo mnie to ciekawi. Nie chcę zdawać się na interpretacje, w tym przypadku księży, bo oni już kilkaset lat temu uzurpowali sobie prawo, do tłumaczenia Pisma Świętego i Słowa Bożego dla zwykłych śmiertelników i bardzo często okazywały się te interpretacje bardzo mocno subiektywne. Łagodnie to ujmując.
Na przykład ostatnio w Gostyniu dowiedziałem się, że moment chodzenia po kościele z tacą i zbierania pieniędzy nijak ma się do tego, że mniej więcej w tym samym czasie ksiądz mówi o ofierze którą składamy. A jest to tak zorganizowane właśnie, że prosty człowiek, który nie rozkminia takich tematów, myśli sobie, że ksiądz dziękuje między innymi za jego ofiarę którą składa na tacy i jeśli nie da lub da mniej to może czuć zażenowanie lub wyrzuty sumienia. A tymczasem ofiarę na tacę daje się na utrzymanie kościoła, a nie na chwałę Bogu.
Co do reszty o czym napisałaś to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu o ile to jest szczere i z serca płynące. A nawet jak nie, to i tak nic mi do tego. Wiara lub jej brak to kwestia prywatna każdego człowieka. |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
 |
|
|
|
 |
Maciejka

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 11:47
|
|
|
A widzisz mi nawet do głowy nie przyszło żeby powiązać ofiarę na tace z ofiarą na Ołtarzu. Od zawsze wiedziałam że ksiądz zbiera na jakiś cel i nie ma to nic wspólnego z ofiarą na Ołtarzu.
Ja po prostu słuchając kazań księdza lepiej rozumiem niektóre rzeczy ale ważniejsza i tak jest Ewangelia, czytania, psalmy , śpiewy i to co mnie prowadzi od środka . |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:02
|
|
|
Maciejko... To o czym piszesz - jest bardzo dojrzałe i sensowne!
Jesteś zagłębiona w wierze... |
|
|
|
 |
Maciejka

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:06
|
|
|
| Moim zdaniem to powolutku wchodzę w wiarę i wpatrzona jestem w Jezusa, Matkę Bozą, doceniam Aniołów i staram się dostrzegać pomoc, wskazówki i świetych ludzi w Kościele, korzystać z ich historii i że oni się wstawiają za ludźmi tu na ziemi. Czasem wystarczy po prostu modlitwa bez słów a czasem krótka modlitwa swoimi słowami i zwrotami. |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:18
|
|
|
MACIEJKO>>>A ja CIEBIE do tej pory nie doceniałem! A TY jesteś dla mnie dobrym świadectwem! |
| Ostatnio zmieniony przez dromax Śro 15 Paź, 2025 12:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maciejka

|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 13:42
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach. Bardzo mnie to ciekawi. Nie chcę zdawać się na interpretacje, w tym przypadku księży, bo oni już kilkaset lat temu uzurpowali sobie prawo, do tłumaczenia Pisma Świętego i Słowa Bożego dla zwykłych śmiertelników i bardzo często okazywały się te interpretacje bardzo mocno subiektywne. Łagodnie to ujmując.
Na przykład ostatnio w Gostyniu dowiedziałem się, że moment chodzenia po kościele z tacą i zbierania pieniędzy nijak ma się do tego, że mniej więcej w tym samym czasie ksiądz mówi o ofierze którą składamy. A jest to tak zorganizowane właśnie, że prosty człowiek, który nie rozkminia takich tematów, myśli sobie, że ksiądz dziękuje między innymi za jego ofiarę którą składa na tacy i jeśli nie da lub da mniej to może czuć zażenowanie lub wyrzuty sumienia. A tymczasem ofiarę na tacę daje się na utrzymanie kościoła, a nie na chwałę Bogu.
Co do reszty o czym napisałaś to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu o ile to jest szczere i z serca płynące. A nawet jak nie, to i tak nic mi do tego. Wiara lub jej brak to kwestia prywatna każdego człowieka. |
Tak mi się nasunęło. Wydaje mi się że Ty szukasz Biga, drogi do Niego a ja mam inaczej. W moim życiu zawsze był Bóg , odeszłam z Jego dróg z różnych powodów , diswiadczen i potem wydarzyło się to co się wydarzyło i ksiądz na pogrzebie. Postawa księdza i Bóg mnie znalazł sam, wysłał poslannikow żeby mi pokazali Droge Prawdy i Życia i poukładał mój los tak żeby obudziło się pragnienie żeby poznać Bożą Miłość i Łaski potrzebne jakimi mnie obdarza i uchwycić się Tego jak tonący brzytwy i nie chcieć już puścić. Żeby zawsze mieć przed oczami cierpienie i poświęcenie Jego jedynego Syna żebym min ja mogłam życ na wieki. Żebym nie chciała Go już obrażać , krzywdzić swoją niedojrzałością, chorymi ambicjami, słabością , upadkami żeby to wszystko było dla mnie tragedia bo odchodzę z Bożych dróg.
Wiem zaczynam gadać jak ksiądz ale tak to widzę, odbieram i takie mam pragnienie. Po prostu wierze i nie szukam za bardzo już odpowiedzi na pytania. Dlaczego tak, jak było naprawdę i inne. Wszystko jest w Ewangelii w tajemnicach Różańca , na każdej Mszy Świętej. |
|
|
|
 |
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku

Pomógł: 70 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4580 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 22:13
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | | Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach. | https://www.youtube.com/@Marcin.Majewski jeśli lubisz odkrywać to facet jest od fachowcem od biblii w pierwotnych wersjach |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
 |
Robin
Towarzyski

|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 23:00
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | | Klarysa napisał/a: | W języku greckim, w którym została napisana Ewangelia, występują trzy słowa oznaczające miłość:
• Agape - miłość jako bezinteresowne oddanie się, jako służba. Taką miłością kocha Bóg;
• Filia - miłość przyjacielska (Od tego słowa pochodzi np. filantropia);
• Eros - miłość uczuciowa pomiędzy mężczyzną i kobietą - zakochanie się;
Pan Jezus zadał Piotrowi pytanie: "Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?" i użył słowa agapas me, natomiast Piotr odpowiedział: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham (filio). No, Piotr nie zrozumiał o co chodzi Jezusowi. Pan Jezus wiec po raz drugi zadaje mu to samo pytanie: Agapas me? A Piotr: - "Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham"-Filio - (Jezusowi ręce opadły. Myślał, że ma do czynienia z inteligentnym człowiekiem!). Pan Jezus po raz trzeci zadaje to samo pytanie, ale już nieco inaczej: "Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie" - fileis me? Jezus zniżył się do poziomu Piotra i następnie wypowiedział proroctwo: "Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz. To powiedział, aby zaznaczyć, jaką śmiercią uwielbi Boga." Jezus przepowiedział, że w przyszłości Piotr odda życie za Jezusa, a więc będzie w stanie pokochać Go miłością Agape - doskonałą, ale teraz jeszcze miłość Piotra jest niedojrzała.
Pan Jezus zaakceptował Piotra takim jakim był - niedojrzałym w miłości i takiego ustanowił pasterzem Jego (Jezusowych) owiec!
(http://www.eleos.religia.net/temat_tygodnia/zmartwychwstanie/filia.html) |
To jest naprawdę niezłe. Nawet świetne. Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Nigdy bym nie przypuszczał, że to mogą być aż takie zawiłości. |
Dla mnie to również bardzo ciekawe. Zastanawia mnie zawsze ile takich niuansow gdzieś się pogubiło w tłumaczeniu na dany język... |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Pon 20 Paź, 2025 12:26
|
|
|
| Robin, przy okazji, mam informację że zaczynają być zbierane rezerwacje na Dni Skupienia grudniowe. Jak byś nadal chciała się wybrać, to trzeba by powoli dzwonić i rezerwować. |
 |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Pon 20 Paź, 2025 22:58
|
|
|
| Jonesy napisał/a: | | Robin, przy okazji, mam informację że zaczynają być zbierane rezerwacje na Dni Skupienia grudniowe. Jak byś nadal chciała się wybrać, to trzeba by powoli dzwonić i rezerwować. |
Dni skupienia - GDZIE i KIEDY? |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 06:57
|
|
|
| dromax napisał/a: | | Jonesy napisał/a: | | Robin, przy okazji, mam informację że zaczynają być zbierane rezerwacje na Dni Skupienia grudniowe. Jak byś nadal chciała się wybrać, to trzeba by powoli dzwonić i rezerwować. |
Dni skupienia - GDZIE i KIEDY? |
https://www.filipini.gost...zny-rekolekcji/
Gostyń 11 grudzień - 14 grudzień |
 |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 12:51
|
|
|
W GOSTYNIU to ja bywałem ale to ponad 25 lat temu było...Wtedy był tam taki słynny ksiądz LESZEK WOŹNICA. |
|
|
|
 |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 13:29
|
|
|
| Ten co to abstynentem z wyboru jest? I na gitarze gra? |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|