Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spóźniona
Autor Wiadomość
dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 10:34   

Maciejko>>> - To bardzo chwalebne o czym piszesz! To rodzaj świadectwa... :roll:

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 10:43   

Ja piszę jak to rozumiem, czy to dla mnie oznacza i jak działa w moim życiu i we mnie. Dziś np. było o czystości duszy, serca czyli nie żeby znać uczone pisma , dużo wiedzieć o np różnych pismach, znać uczone pisma, księgi i mieć w sobie zgniliznę, beton , na zewnątrz rozmodlonym, nieskazitelnym , czystym w oczach ludzi a od środka promieniować agresją, zgorszeniem, wprowadzaniem w błąd i rzucać cytatami ale słuchać Ewangelii i starać się tym żyć, żeby postawa była przepełniona miłością, przebaczeniem, szybkim darowaniem krzywd i ciągła praca nad sobą , praca nad czyszczeniem siebie, wnętrza od różnych krzywizn , wypaczeń, zniekształceń, mijania się z prawdą, projekcji i nie daj Bóg nienawiści i pogardy dla drugiego człowieka. Kto gardzi drugim człowiekiem gardzi Bogiem. Może nie podobać się czyjeś postępowanie, zachowanie ale nigdy pogarszanie drugim jako kimś głupszym , kimś mniej wartym. Obłuda to grzech.

Bądź nietykalny i rób swoje.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 11:26   

Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach. Bardzo mnie to ciekawi. Nie chcę zdawać się na interpretacje, w tym przypadku księży, bo oni już kilkaset lat temu uzurpowali sobie prawo, do tłumaczenia Pisma Świętego i Słowa Bożego dla zwykłych śmiertelników i bardzo często okazywały się te interpretacje bardzo mocno subiektywne. Łagodnie to ujmując.
Na przykład ostatnio w Gostyniu dowiedziałem się, że moment chodzenia po kościele z tacą i zbierania pieniędzy nijak ma się do tego, że mniej więcej w tym samym czasie ksiądz mówi o ofierze którą składamy. A jest to tak zorganizowane właśnie, że prosty człowiek, który nie rozkminia takich tematów, myśli sobie, że ksiądz dziękuje między innymi za jego ofiarę którą składa na tacy i jeśli nie da lub da mniej to może czuć zażenowanie lub wyrzuty sumienia. A tymczasem ofiarę na tacę daje się na utrzymanie kościoła, a nie na chwałę Bogu.

Co do reszty o czym napisałaś to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu o ile to jest szczere i z serca płynące. A nawet jak nie, to i tak nic mi do tego. Wiara lub jej brak to kwestia prywatna każdego człowieka.

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 11:47   

A widzisz mi nawet do głowy nie przyszło żeby powiązać ofiarę na tace z ofiarą na Ołtarzu. Od zawsze wiedziałam że ksiądz zbiera na jakiś cel i nie ma to nic wspólnego z ofiarą na Ołtarzu.
Ja po prostu słuchając kazań księdza lepiej rozumiem niektóre rzeczy ale ważniejsza i tak jest Ewangelia, czytania, psalmy , śpiewy i to co mnie prowadzi od środka .

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:02   

Maciejko... To o czym piszesz - jest bardzo dojrzałe i sensowne!
:roll: Jesteś zagłębiona w wierze...

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:06   

Moim zdaniem to powolutku wchodzę w wiarę i wpatrzona jestem w Jezusa, Matkę Bozą, doceniam Aniołów i staram się dostrzegać pomoc, wskazówki i świetych ludzi w Kościele, korzystać z ich historii i że oni się wstawiają za ludźmi tu na ziemi. Czasem wystarczy po prostu modlitwa bez słów a czasem krótka modlitwa swoimi słowami i zwrotami.

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 12:18   

:oops: MACIEJKO>>>A ja CIEBIE do tej pory nie doceniałem! A TY jesteś dla mnie dobrym świadectwem!
Ostatnio zmieniony przez dromax Śro 15 Paź, 2025 12:19, w całości zmieniany 1 raz  

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 13:42   

Jonesy napisał/a:
Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach. Bardzo mnie to ciekawi. Nie chcę zdawać się na interpretacje, w tym przypadku księży, bo oni już kilkaset lat temu uzurpowali sobie prawo, do tłumaczenia Pisma Świętego i Słowa Bożego dla zwykłych śmiertelników i bardzo często okazywały się te interpretacje bardzo mocno subiektywne. Łagodnie to ujmując.
Na przykład ostatnio w Gostyniu dowiedziałem się, że moment chodzenia po kościele z tacą i zbierania pieniędzy nijak ma się do tego, że mniej więcej w tym samym czasie ksiądz mówi o ofierze którą składamy. A jest to tak zorganizowane właśnie, że prosty człowiek, który nie rozkminia takich tematów, myśli sobie, że ksiądz dziękuje między innymi za jego ofiarę którą składa na tacy i jeśli nie da lub da mniej to może czuć zażenowanie lub wyrzuty sumienia. A tymczasem ofiarę na tacę daje się na utrzymanie kościoła, a nie na chwałę Bogu.

Co do reszty o czym napisałaś to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu o ile to jest szczere i z serca płynące. A nawet jak nie, to i tak nic mi do tego. Wiara lub jej brak to kwestia prywatna każdego człowieka.

Tak mi się nasunęło. Wydaje mi się że Ty szukasz Biga, drogi do Niego a ja mam inaczej. W moim życiu zawsze był Bóg , odeszłam z Jego dróg z różnych powodów , diswiadczen i potem wydarzyło się to co się wydarzyło i ksiądz na pogrzebie. Postawa księdza i Bóg mnie znalazł sam, wysłał poslannikow żeby mi pokazali Droge Prawdy i Życia i poukładał mój los tak żeby obudziło się pragnienie żeby poznać Bożą Miłość i Łaski potrzebne jakimi mnie obdarza i uchwycić się Tego jak tonący brzytwy i nie chcieć już puścić. Żeby zawsze mieć przed oczami cierpienie i poświęcenie Jego jedynego Syna żebym min ja mogłam życ na wieki. Żebym nie chciała Go już obrażać , krzywdzić swoją niedojrzałością, chorymi ambicjami, słabością , upadkami żeby to wszystko było dla mnie tragedia bo odchodzę z Bożych dróg.

Wiem zaczynam gadać jak ksiądz ale tak to widzę, odbieram i takie mam pragnienie. Po prostu wierze i nie szukam za bardzo już odpowiedzi na pytania. Dlaczego tak, jak było naprawdę i inne. Wszystko jest w Ewangelii w tajemnicach Różańca , na każdej Mszy Świętej.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 15 Paź, 2025 22:13   

Jonesy napisał/a:
Widzisz a ja lubię odkrywać dodatkowy sens który jest w tekstach, utworach czy filmach.
https://www.youtube.com/@Marcin.Majewski jeśli lubisz odkrywać to facet jest od fachowcem od biblii w pierwotnych wersjach

Robin 
Towarzyski

Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 23:00   

Jonesy napisał/a:
Klarysa napisał/a:
W języku greckim, w którym została napisana Ewangelia, występują trzy słowa oznaczające miłość:
• Agape - miłość jako bezinteresowne oddanie się, jako służba. Taką miłością kocha Bóg;
• Filia - miłość przyjacielska (Od tego słowa pochodzi np. filantropia);
• Eros - miłość uczuciowa pomiędzy mężczyzną i kobietą - zakochanie się;

Pan Jezus zadał Piotrowi pytanie: "Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?" i użył słowa agapas me, natomiast Piotr odpowiedział: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham (filio). No, Piotr nie zrozumiał o co chodzi Jezusowi. Pan Jezus wiec po raz drugi zadaje mu to samo pytanie: Agapas me? A Piotr: - "Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham"-Filio - (Jezusowi ręce opadły. Myślał, że ma do czynienia z inteligentnym człowiekiem!). Pan Jezus po raz trzeci zadaje to samo pytanie, ale już nieco inaczej: "Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie" - fileis me? Jezus zniżył się do poziomu Piotra i następnie wypowiedział proroctwo: "Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz. To powiedział, aby zaznaczyć, jaką śmiercią uwielbi Boga." Jezus przepowiedział, że w przyszłości Piotr odda życie za Jezusa, a więc będzie w stanie pokochać Go miłością Agape - doskonałą, ale teraz jeszcze miłość Piotra jest niedojrzała.
Pan Jezus zaakceptował Piotra takim jakim był - niedojrzałym w miłości i takiego ustanowił pasterzem Jego (Jezusowych) owiec!

(http://www.eleos.religia.net/temat_tygodnia/zmartwychwstanie/filia.html)

To jest naprawdę niezłe. Nawet świetne. Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Nigdy bym nie przypuszczał, że to mogą być aż takie zawiłości.

Dla mnie to również bardzo ciekawe. Zastanawia mnie zawsze ile takich niuansow gdzieś się pogubiło w tłumaczeniu na dany język...

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 20 Paź, 2025 12:26   

Robin, przy okazji, mam informację że zaczynają być zbierane rezerwacje na Dni Skupienia grudniowe. Jak byś nadal chciała się wybrać, to trzeba by powoli dzwonić i rezerwować.

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Pon 20 Paź, 2025 22:58   

Jonesy napisał/a:
Robin, przy okazji, mam informację że zaczynają być zbierane rezerwacje na Dni Skupienia grudniowe. Jak byś nadal chciała się wybrać, to trzeba by powoli dzwonić i rezerwować.

:? Dni skupienia - GDZIE i KIEDY?

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 06:57   

dromax napisał/a:
Jonesy napisał/a:

:? Dni skupienia - GDZIE i KIEDY?

https://www.filipini.gost...zny-rekolekcji/

Gostyń 11 grudzień - 14 grudzień

dromax 
Gaduła
abstynencki styl życia

Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 12:51   

8) W GOSTYNIU to ja bywałem ale to ponad 25 lat temu było...Wtedy był tam taki słynny ksiądz LESZEK WOŹNICA.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Wto 21 Paź, 2025 13:29   

Ten co to abstynentem z wyboru jest? I na gitarze gra?

Odpowiedz do tematu