|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
POTRZEBUJE WAS |
| Autor |
Wiadomość |
Klara
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7870
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 17:02
|
|
|
Małgosiu, Ty nie powinnaś UDAWAĆ, ale się tym nie przejmuj, bo niezależnie od Twoich starań, on i tak będzie robił to co zechce.
Możesz wystawić mu walizki za drzwi, czy jest to z jakichś względów niemożliwe? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 17:16
|
|
|
| Klara napisał/a: | | Możesz wystawić mu walizki za drzwi, czy jest to z jakichś względów niemożliwe? |
teoretycznie jest mozliwe,ale czy w praktyce jestem zdolna do tego???
Juz raz to zrobilam (a maial gdzie pojsc wtedy,wiec,ze tak powiem mialam czyste sumienie), nie wyrzucalam na bruk.I co, za tydzien blagal,prosil ,obiecywal i wpusciam.Bylo to 6 miesiecy temu.przez ten okres ,wydawalo mi sie,ze sie stara ...i dalam sie nabrac.
Ale czy ja zrobilam jakies kroki w mojej terapii i co ja chce ,tak naprawde? |
_________________ "CHOC NIKT NIE MOZE ZAWROCIC I ZACZAC
WSZYSTKO OD POCZATKU...
KAZDY MOZE ZACZAC NA NOWO I ZNALEZC
ZUPELNIE INNE ZAKONCZENIE" |
|
|
|
 |
Klara

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 17:37
|
|
|
| malgosiait68 napisał/a: | | i co ja chce ,tak naprawde? |
Otóż to... czego chcesz?
Pozwól że sobie przypomnę siebie: chcesz żeby ON PRZESTAŁ PIĆ. Jak przestanie, to już będzie wspaniałe i bezproblemowe życie. Przecież jak ON nie pije, to jest takim wspaniałym człowiekiem...
Można tak sobie marzyć, ale marzenia rzadko się spełniają, jeżeli tylko się czeka i nie pomaga losowi.
Nie wiem czy dobrze wnioskuję z tego co piszesz - Ty przede wszystkim pracujesz na utrzymanie?
Pytanie dodatkowe: co by było, gdybyś to Ty się wyprowadziła, nie podała mu adresu, zmieniła numer telefonu? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 17:57
|
|
|
| Klara napisał/a: | Ty przede wszystkim pracujesz na utrzymanie?
Pytanie dodatkowe: co by było, gdybyś to Ty się wyprowadziła, nie podała mu adresu, zmieniła numer telefonu? |
KLARA,to prawda,teraz,to ja pracuje na moje utrzymanie,ale to nie ma sensu,zebym ja uciekala od mojego "wspouzaleznienia",bo i tak od niego nie uciekne,albo znajde sobie cos "nowego".JA MA SIE LECZYC OD WSPOUZALEZNIENIA,CHCE BYC OSOBA NIEZALEZNA,SAMOWYSTARCZAJACA,PEWNA SIEBIE I SZCZESLIWA,PIERWSZE SAMA ZE SOBA |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
| Ostatnio zmieniony przez malgosiait68 Pon 15 Cze, 2009 17:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Klara

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 20:00
|
|
|
To oczywiste, że nie uciekniesz od współuzależnienia, że jak chcesz się go pozbyć, to musisz je wyleczyć.
Chodziło mi o to, że jeżeli nie chcesz człowieka wyrzucać na bruk, to teoretycznie możesz go w tym mieszkaniu zostawić, bo Ty jesteś samowystarczalna i dasz sobie radę w innym. Przy tym - nie musiałabyś go utrzymywać, a on zostałby zmuszony do zadbania o siebie. Gdyby nie wiedział gdzie Ciebie szukać, nie miałby możliwości Tobą manipulować, więc spokojnie zajęłabyś się swoim współuzależnieniem i sprawdziłabyś, czy bez niego możesz żyć, czy nie.
Ot i wszystko. Taka sobie teoria.
Dobrze wiem, że życie niesie różne niespodzianki i że łatwo jest radzić, a trudniej wykonać. Może jednak coś z tego co napisałam przyda Ci się, Małgosiu.
A może nie.... |
|
|
|
 |
Klara

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 20:08
|
|
|
Małgosiu, czytałaś już "Zaczarowane Koło Zaprzeczeń"?
http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=962 |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 21:04
|
|
|
| Klara napisał/a: | | Może jednak coś z tego co napisałam przyda Ci się, |
Dzieki,Klara,napewno wszysko co ty piszesz i pisza inni formuowicze moze byc mi przydatne,teraz czy pozniej w przyszlosci.
| Klara napisał/a: | | Gdyby nie wiedział gdzie Ciebie szukać, nie miałby możliwości Tobą manipulować, więc spokojnie zajęłabyś się swoim współuzależnieniem |
ale uwazam,ze to ja musze nie dac sie manipulowac mna i zajmowac sie moim leczeniem,bez wzgledu na to co robi i co zrobi moj maz i potem mysle,ze przyjdzie czas na to,czy moge bez niego zyc,czy cos jeszce czuje do niego. |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
|
|
|
 |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...

Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 21:35
|
|
|
popieram wypowiedzi Klary,a szczególnie te które tyczą aby twój partner coś zrozumiał to nie że Ty się nad nim litujesz lub myślisz że jest już dobrze
na moim przykładzie powiem że mojej żonie z pewnością też było trudno odejść zostawiając chatę - ale zrobiła to i przetrzymała mnie dwa lata,zanim zdecydowała na powrót |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
 |
dorcia100 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 22:52
|
|
|
Dobry wieczór Państwu,
Czytam ten temat i nasuwa mi się tekst piosenki "Małgośka głupia Ty,.... oj głupia Ty, głupia TY" to tak ze skojarzeniami.
Małogośka, Ty jesteś super kobieta i wcale nie głupia, powiem więcej mądraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i to bardzoooo, trzeźwo myślisz i racjonalnie, ale jeszcze brak odwagi , do czasuuuu:):)
Małgosiu, daj sobie czas, pozwól sobie na swoje zawahania odnośnie podejmowania decyzji co do Twojego małżeństwa.
Zajmij się sobą, a alkoholizm małżonka niech pozostanie jego sprawą, spróbuj się oderwać od tego, bo się wypalisz i stracisz to co zyskałaś na terapii, po prostu ODPOCZNIJ.rób coś co daje Ci przyjemnośc, a na decyzje przyjdzie czas, o ile chcesz jeszcze ratowac to małżeństwo.
Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki za wytrwałość i Twój wewnętrzny spokój (nie odpuszczaj , walcz o siebie). |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 23:35
|
|
|
| dorcia100 napisał/a: | | Małgosiu, daj sobie czas, pozwól sobie na swoje zawahania odnośnie podejmowania decyzji co do Twojego małżeństwa. | pozdrawiam rowniez i ja |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
|
|
|
 |
dorcia100 [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 09:28
|
|
|
| Małgośka żyjesz??????? |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 16:09
|
|
|
Oczywiscie ,ze zyje i powodzi mi sie niezle
Zajelam sie wylacznie soba,a mam mozliwosci,chodze na plaze,bo tutaj tak bardzo goraco i morze blisko.Czytam ksiazki,wychodze na spacer z psami i...wogole to uspokoilam sie,wyciszylam.Nie mogel pozwolic sibie na urlop ,bo mamy sezon turystyczny,a ja pracuje w hotelu,ale zamiast tego znalazlam dodatkowa prace,bo mam tak duzo czasu.
Gwizdze na mojego meza i on to coraz lepiej rozumie,bo nie wyglada na szczesliwego,ale na to tez gwizdze,sam tego chcial.To bylo jego zyczenie,wczoraj powiedzial mi,ze go chce upokorzyc,ze to niby on nic nie ma,nawet na papierosy,a ja chodze szczesliwa
Odpowiedzialam mu,iz to on nie ma dla siebie szacunku i godnosci,ja robie tylko ,to co on chcial...nie interesuje sie kompletnie jego zycie |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
|
|
|
 |
Klara

|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 17:30
|
|
|
Zuch jesteś Małgosiu!
Szkoda by było, żeby Tobie, takiej ślicznej dziewczynie mąż skutecznie wmówił że nic nie jesteś warta.
Potrzeba Ci teraz żelaznej konsekwencji, i świadomości, że robisz to dla siebie, bo i tak nie wiadomo czy ON przestanie pić. |
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 17:43
|
|
|
| Klara napisał/a: | | Szkoda by było, żeby Tobie, takiej ślicznej dziewczynie mąż skutecznie wmówił że nic nie jesteś warta. |
Teraz to juz za pozno,nikt i nic nie moze mi juz wmowic,mam moje zdanie na moj temat,zla,czy dobra,ladna,czy brzydka....KROK PO KROKU POSZUKUJE SIEBIE I JESTEM SOBA |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
|
|
|
 |
malgosiait68
Małomówny

|
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 18:09
|
|
|
Znalazlam w czasopismie "NATIONAL GEOGRAPHIC"miedzynarodowy konkurs fotograficzny,w ktorym mam zamiar uczestniczyc.Tematy,to:LUDZIE,NATURA,MIEJSCA
Uwielbiam fotografowac,jestem przeciez z zawodu i z zamilowania fotografem.
Moze opublikuja i moje zdjecia
Mam czas do konca sierpnia wyslac moje prace,tym sie zajme |
WSZYSTKO OD POCZATKU...
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|