Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: pterodaktyll
Śro 09 Mar, 2022 20:07
Ocaleni a ....
Autor Wiadomość
kiwi 
Trajkotka

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Nie 07 Gru, 2025 13:47   

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Pią 02 Sty, 2026 08:35   

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Czw 15 Sty, 2026 12:59   

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Śro 28 Sty, 2026 11:18   

Niedługo minie 3 lata i żałuje, że kiedykolwiek to zrobiłem. Ile głupot zrobiłem, jak bardzo dałem w kość swojemu organizmowi. Ile czasu straciłem na picie z delikatnie mówiąc mało wartościowymi ludźmi po których nie ma dziś śladu w moim życiu. Tak samo wg. społecznie przyjętych standardów nikt nie nazwał mnie alkoholikiem. Początki były ciężkie głownie przez ostracyzm społeczny "a co ty masz wszywkę?" odmowa picia w Polsce pali ludziom styki, ale jak to można nie chcieć? Na szczęście większość osób z mojego otoczenia przywykło i nawet mi nie proponują. Dziś darzę tą substancję szczerą niechęcią chociaż nie prowadzę krucjaty, każdy robi ze swoim życiem i zdrowiem co chce. Z lekkim politowaniem patrzę na znajomych, których żony muszą odwozić nieprzytomnych i wymiotujących do domu z imprez czy spotkań rodzinnych. Sam nieraz narażałem swoją Kobietę na takie atrakcje, dziś postrzegam to jako bardzo niemęskie, ale jak kto lubi. Ciekawą rzecz powiedziałeś o emocjach u mnie chyba najbardziej negatywnym skutkiem było odblokowanie emocji po odstawieniu picia. Co ciekawe stało się to po roku po czym w kolejnym roku pojawiło się w moim życiu dużo trudnych momentów. Teraz widzę, że jako dorosły człowiek uczę się emocji od nowa jak dziecko i buduje nową prawdziwą pewność siebie. Wyjście z tego otumanienia to dopiero początek jest jeszcze długa droga aby odbudować to co alkohol zniszczył. U każdego spowodował inne szkody i w innej skali.

W komentarzach , tak napisal Bigosik .

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Pon 23 Lut, 2026 11:02   

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Pon 23 Lut, 2026 11:05   

„Żyj ciekawiej. 30 dni bez alkoholu” to poradnik, po którym nie będziesz mieć ochoty na alkohol.
Książka dostępna jest na stronie: ciekawiej.com

Codzienna dawka psychologii, konkretne wskazówki i praktyczne wytyczne, który działają. Ten 30-dniowy plan to nie wyzwanie dla silnej woli, ale zmiana perspektywy – wsparta wiedzą o mózgu, emocjach i nawykach.
Pokażę Ci, jak krok po kroku odzyskać wpływ na swoje wybory i przestać negocjować ze sobą przy każdej okazji. Pokażę Ci, jak umiarkowane picie wpływa na Twoje ciało, myślenie i emocje – i dlaczego alkohol uzależnia każdego, kto ma mózg.

Twoja relacja z alkoholem to nie tylko kwestia chemii w mózgu. Równie silnie działają na Ciebie codzienne schematy i społeczne nawyki. Wbrew temu, co mówi kultura, alkohol wcale nie sprawia, że życie staje się ciekawsze. To mit, który utrzymuje się głęboko w naszej codzienności – od symbolicznego kieliszka po „tradycje” towarzyskie. Choć pijemy umiarkowanie, często trudno nam z alkoholem się rozstać, bo nie żyjemy w próżni. Jesteśmy częścią świata, w którym picie jest normą – rytuałem, nagrodą, sposobem na relaks, świętowanie i smutek.
W takim świecie łatwo przeoczyć, że nie trzeba mieć problemu z alkoholem, żeby chcieć przestać go pić. Jeśli więc czujesz, że alkohol zabiera Ci więcej, niż daje – jesteś w dobrym miejscu.

To książka dla tych, którzy piją „normalnie”, ale czują, że chcą żyć inaczej.
Już tysiące osób zrezygnowały z alkoholu dzięki tej metodzie i odzyskały wolność – nie tylko od picia, ale od ciągłych negocjacji z samym sobą.
Spróbuj, będzie ciekawiej niż myślisz. A po tych 30 dniach już nic nie będzie takie samo.

Co znajdziesz w środku?
✔ 30 rozdziałów – po jednym na każdy dzień, które krok po kroku prowadzą przez proces zmiany nawyku
✔ Konkretna, oparta na aktualnych badaniach wiedza psychologiczna i neurobiologiczna wyjaśniająca mechanizmy zachowań i emocji związanych z alkoholem
✔ Praktyczne ćwiczenia – proste, skuteczne narzędzia, które pomogą zmienić sposób myślenia i reagowania
✔ Pytania do refleksji, które wspierają samoświadomość i ułatwiają głębsze zrozumienie własnych motywacji
✔ Lekki, przystępny język – bez moralizowania, za to z empatią i autentycznym wsparciem
✔ Inspiracje do zmiany perspektywy, które ułatwiają radzenie sobie z pokusami i stresem
✔ Pomysły na tworzenie nowych, pozytywnych nawyków, które zastąpią picie alkoholu
✔ Wiedzę, która pomaga rozpoznać i oswoić podświadome wzorce, zamiast walczyć z nimi na siłę
✔ Motywację do świadomego wyboru i większej kontroli nad własnym życiem

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Nie 08 Mar, 2026 09:22   

kiwi 
Trajkotka

Wysłany: Pią 27 Mar, 2026 10:33   

kiwi 
Trajkotka