|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
wspomnienia z terapii |
| Autor |
Wiadomość |
Robin
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 26 Cze, 2025 09:57
|
|
|
Ja mam za sobą i terapię i AA. Z moich doświadczeń, żadne nie jest lepsze i gorsze od drugiego. Są inne i inne potrzeby są nich zaadresowane.
Ktoś tu napisał, że na AA możesz chodzić na mitingi i dalej pić. No na terapii też tak możesz. Ja na jednej chodziłam 5 miesięcy pijąc równocześnie i nikomu się do tego nie przyznając. I prace w tym czasie pisałam i udzielałam się, a jakże. Potem z niej zrezygnowałam i kolejną, kilka lat później już zrobiłam na trzeźwo.
Czy na mitingach mówi się o cenach jabłek? Zależy gdzie i na jaki miting się trafi. Ja byłam na wielu różnych grupach, bo jeszcze zmieniałam miejsce zamieszkania i jednak może na 2 grupach było gadanie o niczym, użalanie się nad sobą czy coś w tym stylu. Na zdecydowanej większości jednak rozmowy o tym jak sobie radzić, jak pracować na programie itd.
W AA zdecydowanie pomógł mi stały kontakt z innymi alkoholikami, no i przede wszystkim ze sponsorką. To, że w każdej chwili mogłam z kimś porozmawiać.
W terapii z kolei, to że mogłam też omówić problemy nie związane z alkoholem. |
|
|
|
 |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Czw 26 Cze, 2025 12:18
|
|
|
Zarówno grupa terapeutyczna jak i ruch AA daje pożądane efekty gdy potraktuje się je poważnie... Ja rozpocząłem od AA i tam dowiedziałem się, że są takie ośrodki jak ZAKROCZYM, GOSTYŃ czy LICHEŃ - gdzie można też wrócić do źródeł wiary. I to było to czego mi było potrzeba...
Teraz wiem, że bez BOGA do niczego się nie dojdzie!!! |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
Anowika
Małomówny Amelka

|
Wysłany: Pią 07 Lis, 2025 10:29
|
|
|
| Kiedyś podczas terapii wysunął sie temat Siły Wyższej.Terapeuta stwierdził wówczas,że skoro nie chodze do koscioła,w Boga jdenak wierzę ,to niekoniecznie Bóg może byc moja Siłą Wyższą,może nią być dosłownie"noga od stołu".Ciekawe.Nie przecze natomiast ,że modlitwa O Pogode Ducha jest zbawienna,codziennie a nawet kilka razy dziennie gdy mam taką potrzebe to ja odmawiam. |
_________________ Nie jesteś inny |
|
|
|
 |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pon 10 Lis, 2025 11:05
|
|
|
| Anowika napisał/a: | | Nie przecze natomiast ,że modlitwa O Pogode Ducha jest zbawienna,codziennie a nawet kilka razy dziennie gdy mam taką potrzebe to ja odmawiam. |
Bardzo słusznie... |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|