Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ChatGPT i inne Ejaje (AI)
Autor Wiadomość
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 11:43   

Gratki za te 98%

jal 
Gaduła
Alkoholik dozgonny.

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 13:59   

Pietruszka - gratuluję :)

Z lekkim żalem muszę stwierdzić że temat jest mi zupełnie obcy...

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 14:29   

jal napisał/a:
Z lekkim żalem muszę stwierdzić że temat jest mi zupełnie obcy...

Nie jest taki obcy. Większość z nas już z AI obcuje, po prostu nie mając tego świadomości. Po prostu nie potrzebuje jej obsługiwać.
Z AI w pełni korzystają Netflix (system rekomendacji dla widza), duże portale zakupowe (Allegro, itd), nawigacja samochodowa (i tu nie chodzi tylko o głos), booking.com, itd... Nasze telefony...
Niekoniecznie trzeba wiedzieć, jak to działa.

Większość zastosowań to zastosowania zawodowe, chociaż... wolę już użyć Chata GPT czy tym bardziej konkurencyjnego gemini do przeszukania sieci.

Wyszukiwarki internetowe już dawno mają swój okres przydatności za sobą - zbyt poszły w komercję i szybciej znajdziesz reklamę butów, niż informację, jak dobrać buty przy wadach stóp (a jeśli nawet to wpierw wyszukiwarka wyrzuci blog firmy produkującej buty dla osób z wadami postawy, niż bardziej fachowy tekst, napisany przez ortopedę).

Przeprowadziłam ostatnio taki test. Pojawił się w sieci fake z Lechem Wałęsą o jakiś dodatkach dla seniorów, rozmawiający z jakąś dziennikarką. Dla mnie na pierwszy rzut oka był to kiepsko zrobiony materiał (chyba już sama bym umiała z Ai "spreparować" znacznie lepszy materiał, ale... kilku moich znajomych wcale nie załapało, że to próba oszustwa.

Niestety - za chwilę - takie materiały pojawiają się w znacznie lepszej jakości. Klon głosu można spreparować w kilka minut. To są ogólnie dostępne możliwości, i to dostępne za darmo. Ja już z moją mamą ustaliłam hasło, znane nam tylko dwóm. Tak na wszelki wypadek. Ostrzegłam, żeby nie do końca ufała mojemu głosowi, gdybym zadzwoniła z prośbą o jakąś kasę, bo za chwilę może być różnie. "Metoda na wnuczka" za chwilę będzie miała i głos i wygląd rzeczywistego wnuczka.

Kreowanie obrazków to czysta zabawa (no może czasem coś tam wykorzystuję na firmowych mediach społecznościowych w grafikach), ale jesteśmy świadkami przełomu technologicznego na kształt pojawienia się Internetu. I nie uciekniemy od tego. Będą i dobre rzeczy - tak jak prace z AI z badaniem struktury białek, ale... człowiek ma też tę złą stronę natury - wykorzysta też AI do złych rzeczy (tak jak i z Internetem) albo będzie korzystał nieumiejętnie.

I nie chcę tutaj straszyć, ale po prostu uważam, że trzeba się z tym oswoić. Tak, jak nauczyliśmy się żyć z Internetem, smartfonami, samochodami, pralkami. Pralka też moze zabić.

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 14:41   

pietruszka napisał/a:
Pralka też moze zabić.

O matuchno! Naprawdę?! :boisie:
I ja z nią mieszkam pod jednym dachem??? :panika:
j67j6

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 14:42   

Oj, zazdroszczę Ci, Pietruszko tych umiejętności... :aha:
I gratuluję wyniku :okok:

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 14:48   

Gratuluję Ci świetnego wyniku egzaminu! :brawo:

Niestety, z powodu specjalistycznego słownictwa połowa Twojego przekazu jest dla mnie niezrozumiała :(

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 15:06   

pietruszka napisał/a:
Pralka też moze zabić.

Prądem? Nas? Bohaterów prądem? :rotfl:

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 18:37   

Klara napisał/a:
Niestety, z powodu specjalistycznego słownictwa połowa Twojego przekazu jest dla mnie niezrozumiała

Muszę nad tym popracować :)

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 18:40   

Wiedźma napisał/a:
I ja z nią mieszkam pod jednym dachem???

Spoko, jak jest uziemniona, to raczej nie będzie podskakiwać. Miałam kiedyś, co prawda, taką podskakująca, ale ona to tylko chciała uciec z łazienki. I prawie się jej udało :rotfl:
Jak to mawia mój osobisty elektryk: prąd plus woda to zawsze ryzyko.

esaneta 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 19:18   

Moja pierwsza pralka to bez ejaja wciąż daje radę :mgreen:
A tak bardziej poważnie, to i ja gratuluję wyniku, Olga! :kwiatek:

:esa:

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 19:41   

esaneta napisał/a:
Moja pierwsza pralka to bez ejaja wciąż daje radę

Im mniej ejaja tym lepiej. Przynajmniej w sprzętach. Moim zdaniem, na to jeszcze czas. No... chyba, ze ktoś jest fanem Termomixa, to moze... nie wiem... mam zwyklego robota kuchennego, bez ejaja, chociaż już mi się zdarzyło planować posiłki i robić listy zakupowe w ejaju. Całkiem nieźle sobie poradził, uwzgledniając cukrzycę, insulinooproność, moje wytyczne i narzuconą tradycją kulinarną. Tylko, że ja się potem nie trzymam wytycznych, zaczynam robić spagheti a konczę z risotto, kupuję produkty na pizzę, a kończę z kaczką z pyzami. Planuję jajecznicę, kończę z omletem. Na to Ejaj mi nie pomoże. Chociaz może... go zapytam?

forocoches 
Milczek
Nieśmiały

Wysłany: Czw 24 Kwi, 2025 14:23   

pietruszka napisał/a:
esaneta napisał/a:
Moja pierwsza pralka to bez ejaja wciąż daje radę

Im mniej ejaja tym lepiej. Przynajmniej w sprzętach. Moim zdaniem, na to jeszcze czas. No... chyba, ze ktoś jest fanem Termomixa, to moze... nie wiem... mam zwyklego robota kuchennego, bez ejaja, chociaż już mi się zdarzyło planować posiłki i robić listy zakupowe w ejaju. Całkiem nieźle sobie poradził, uwzgledniając cukrzycę, insulinooproność, moje wytyczne i narzuconą tradycją kulinarną. Tylko, że ja się potem nie trzymam wytycznych, zaczynam robić spagheti a konczę z risotto, kupuję produkty na pizzę, a kończę z kaczką z pyzami. Planuję jajecznicę, kończę z omletem. Na to Ejaj mi nie pomoże. Chociaz może... go zapytam?

I to jest właśnie dobre podejście. AI, jaka by "ona" nie była, to tylko pomocnik

Odpowiedz do tematu