Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ChatGPT i inne Ejaje (AI)
Autor Wiadomość
Linka 
Moderator

Wysłany: Pią 05 Lip, 2024 23:23   

Wiedźma napisał/a:
pietruszka napisał/a:
mogę podesłać jeszcze trochę wskazówek

Że jak??? :zdziwko:
Najpierw bym musiała zrozumieć co do tej pory napisałaś :drapie:
:niewiem:

Też próbowałam :oops:

esaneta 
Moderator

Wysłany: Pią 05 Lip, 2024 23:38   

pietruszka napisał/a:
A kogo tu mamy?

Wiedźma….jak żywa :zdziwko:

:esa:

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Nie 14 Lip, 2024 18:55   

Wrzucam link do ciekawego tekstu dla rodziców i korzystaniu z Chat GPT przez dzieci. Co prawda, skierowany raczej do rodziców dzieci z ADHD, ale moim zdaniem to dobre podpowiedzi dla wszystkich rodziców dzieciaków w wieku szkolnym. Po angielsku, ale jakby co - to można sobie przetłumaczyć w tłumaczu Google... lub za pomocą Chata GPT.

https://chadd.org/attention-article/navigating-ai-responsibly/

Jeśli nie da się dzieci odwieść od korzystania z tych narzędzi, to warto je nauczyć, jak z tego mądrze korzystać i z pożytkiem dla ich uczenia się. Może komuś się przyda.

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 16:44   

Tak się pochwalę. "Załapałam się" na specjalny kurs z EJ-AJ-a (a raczej EJ-AI-i bo ona to ponoć kobieta jest). Przede mną intensywne szkolenie przez 5 tygodni w temacie, głównie wykorzystania w biznesie w ramach szkolenia pionierów sztucznej inteligencji (m. in przez Google, Ministerstwo Cyfryzacji i SGH). Potem będzie egzamin i jak się zda to dostanę stosowny certyfikat.

Szukam dróg rozwoju, bo mój zawód już jakiś czas temu zdechł i raczej nie będzie reanimacji. A do emerytury jeszcze kilka latek.

Tak, że jak dobrze pójdzie, to będziecie mieli certyfikowaną Pionierkę AI ;) wśród znajomych. Jakby ktoś potrzebował, to wiecie :)

Że mi się jeszcze chce uczyć :rotfl: A tu coraz gorzej z zapamiętywaniem ;) Ale już sobie z czatem GPT uzgodniłam, jak mnie wspomoże w nauce i z tymi problemami z koncentracją i pamięcią ;)

A Ai -ajowy ptaszek dla uprzyjemnienia czytania. U nas co prawda raczej listopad niż koniec stycznia pogodowo, ale trzeba dbać o siebie, więc nie zapominajcie o czapce (i szaliku).

Oczywiście trzeba kliknąć, to zrobi mu się cieplej.

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 19:30   

Gratulacje, Pietruszko! :brawo:

pietruszka napisał/a:
Jakby ktoś potrzebował, to wiecie :)

Ale fajnie! Na pewno się zgłoszę :prosi: g4g412

Próbowałam co nieco wydusić z tej całej AI, ale zwykle robi takie głupoty, że śmiech pusty!
No ale parę razy udało mi się z jakąś laurką :paluszkiem:
Ale ile mnie to czasu kosztowało! Ile prób i błędów! :szok:
Chyba nie wiem jak z nią gadać :bezradny:

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 20:59   

Tak najprościej na początek:
Określ podstawowe dane
1. styl obrazu: np. fotorealistyczny, akwarela, fotografia, ilustracja, ilustracja do książki dla dzieci
2. kolorystyka: na przykład czarnobiały, pastelowe kolory, kolory ziemi
3. parametry: proporcje obrazu (np. 1:1, 16:9 ) - czasem proporcje ustawia program z jakiego korzystasz, tu można ustawić też na przykład parametry aparatu fotograficznego, którym chciałabyś "zdjęcie" zrobić. głębie obrazu, parametry obiektywu
4. perspektywa: z lotu ptaka, z poziomu oczu
5. ewentualnie możesz dodać, że chcesz otrzymać obraz w stylu ulubionego artysty, np. w stylu Leonarda da Vinci

Ja zwykle piszę prompty, czyli podpowiedzi, co ma wygenerować po angielsku, ale niektóre narzędzia pozwalają użyć języka polskiego.
Na przykład Dalle (w Dalle tworzy Chat GPT) świetnie sobie radzi z językiem polskim, tylko w tym modelu trzeba mu opisać bardzo szczegółowo, co ma być przedstawione, bo ten model ma skłonność do przeładowania grafiki niepotrzebnymi szczegółami. Tu można mu wpisać takie parametry jak minimalizm, prostota kompozycji.

O, chyba to był prompt do wiedźmy z włóczki:

"Create a highly detailed image of an amigurumi mascot in the form of a middle-aged witch. The witch has light, almost white hair, braided into a thick plait that loosely falls over her shoulder, and is dressed in a black lace Gothic-style dress. She is surrounded by handmade crafts, crochet tools, yarn, soutache jewelry, and macramé. The witch is in sharp focus, looking directly at the camera, with a comic-style speech bubble saying "BAN." The background is blurred to emphasize the witch, with shallow depth of field to keep the viewer's attention on her".

Myślę, że po przetłumaczeniu na polski też da radę. I to było w Dalle. Teraz częściej korzystam z Midjourney, tu się pisze znacznie krótsze polecenia.

Ale generowanie obrazków to raczej zabawa (no czasem wykorzystuję je do firmowego posta na Facebooka lub Instagrama, czy jakichś materiałów promocyjnych w Canvie), ale raczej traktuję to jako rozrywkę.

Bardziej użytkowo korzystam z Chata GPT (od projektowania czasu, poprzez opracowanie różnych raportów, ofert, tekstów, korekt, maili, list zakupowych, tłumaczeń), jak i innych narzędzi: Gamma do prezentacji, Fliki do rolek na Instagrama. Niestety sporo naprawdę ułatwiających życie aplikacji jest płatnych lub w dostępnej formie z ograniczeniami. Sporo modeli ma też sam Chat GPT, np. Streszczak świetnie podsumowuje dłuższe teksty, (nawet ... jest tam terapeuta... no ale tu bym była wyjątkowo ostrożna i nie poleciłabym tego czata osobie w kryzysie). Pewnie jest sporo narzędzi AI dla alkoholików, ale tego tematu to nie drążyłam :wysmiewacz:

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Wto 28 Sty, 2025 23:00   

To z tego prompta wygenerowane przez AI od Elona:

https://x.com/i/grok

PS.: Radzi sobie całkiem dobrze po Polsku i poza tym, nie ma ograniczeń jeśli chodzi o znanych ludzi.

PPS.: Poza tym, można wprowadzać modyfikacje nie przepisując całego prompta :)

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
Ostatnio zmieniony przez Whiplash Wto 28 Sty, 2025 23:06, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Śro 29 Sty, 2025 09:43   

Dziękuję za cenne rady, Pietruszko - skopiowałam je sobie, żeby były pod ręką :luzik:

Moja wiedźma z włóczki wyszła ładniejsza, Wypłoszu sc43545

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Śro 29 Sty, 2025 09:57   

Wiedźma napisał/a:
Moja wiedźma z włóczki wyszła ładniejsza, Wypłoszu

Inne narzędzie - inne efekty :)

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Śro 29 Sty, 2025 16:42   

Whiplash napisał/a:
Inne narzędzie

Ja cały czas bawię się tym, które mi kiedyś pokazałeś.

Jakkolwiek by to nie zabrzmiało :hihi:

esaneta 
Moderator

Wysłany: Śro 29 Sty, 2025 19:18   

Ja wykupiłam sobie subskrypcję i korzystam zarówno prywatnie jak i służbowo. Robię prezentacje, piszę różne pisma, szukam informacji. Bardzo fajna ta AI :]
Tylko pewnie nie umiem z nią dobrze rozmawiać, bo jak ją ostatnio poprosiłam o stworzenie obrazu schodów 5 stopniowych, to wyrysowała mi ich chyba ze dwadzieścia i jeszcze twierdziła, że obraz przedstawia 5 stopni :p

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 13:07   

esaneta napisał/a:
bo jak ją ostatnio poprosiłam o stworzenie obrazu schodów 5 stopniowych, to wyrysowała mi ich chyba ze dwadzieścia i jeszcze twierdziła, że obraz przedstawia 5 stopni

Tak to ciekawe, z liczbami ma kłopot. czasem, w niektórych modelach pomagają powtórzenia 5 steps of the stairs, five steps, (five), (((five!))), ale nie daje to pełnej 100% gwarancji. Na pewno lepiej działa określenie couple zamiast dwoje ludzi.
Kwestia z liczbami jest związana z tym, że modele nie rozumieją liczb tak jak człowiek, a generują odpowiedzi między innymi na podstawie statystycznych obrazów wejściowych, z którymi dany model miał do czynienia. Jeśli na przykład w zbiorze danych dominują zdjęcia z 3 kotami, to Ai wygeneruje chętniej 3 koty, a nie 5 kotów, o które prosiliśmy w prompcie.

Taka ciekawostka: zegarki do zdjęć produktowych ustawia się na godzinę 10:10 i... bardzo trudno wygenerować pożądaną godzinę. Sama nieźle się namęczyłam, żeby otrzymać zegar z godziną 12 na Sylwestra. Czasem taką drobnostkę łatwiej przerobić w programie graficznym. Ale każdy model z czasem radzi sobie coraz lepiej. Jeszcze niedawno tarcze zegarowe to był jakiś koszmar. Ai myliło cyfry rzymskie i arabskie, przestawiało liczby, a teraz radzi sobie coraz lepiej. Mimo wszystko modele bardziej dbają o spójność wizualną, a nie poprawność liczbową.

A i przy liczbach tak na szybko to szansa na lepszy prompt liczbowy (przy ludziach i zwierzętach testowałam) to też użycie określeń; exactly four woman, four distinct individuals, seven cats sitting in row, each in different colors. Najlepiej się sprawdza, jeśli masz kilka indywidualnych osób/zwierząt: cat, dog, mouse, bird.

Przy schodach bym spróbowała: "a staircase with five distinct, evenly spaced steps", "staircase leading to a door, with exactly five steps visible".
czasem pomaga dopisek "The number of objects is critical, do not add or remove any", ale to nie zadziała we wszystkich modelach.

Można też dać jakiś wyjściowy obraz do analizy i na jego podstawie tworzyć ze swoim promptem, ale to nie w każdym narzędziu się daje zrobić, bo nie wszędzie można wstawić obraz startowy (który może być po prostu fotografią schodów z 5 stopniami, ale potrzebujesz schodów nie marmurowych a drewnianych, o co prosisz w prompcie)

Niestety nadal nie ma chyba 100% gwarancji, że otrzyma się pożądany efekt, ale pewnie za jakiś czas...

esaneta napisał/a:
Robię prezentacje

Próbowałaś takiej aplikacji jak Gamma?
gamma.app (jest po polsku). Jak robisz często prezentacje, to moim zdaniem warto. Mnie powaliła szybkość i naprawdę niezły design z dobranymi zdjęciami stockowymi.

Ja teraz testuję Gemini Advances (bo akurat Umiejętności Jutra to Google, więc wiadomo).

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 18:04   

pietruszka napisał/a:
Sama nieźle się namęczyłam, żeby otrzymać zegar z godziną 12 na Sylwestra.

Miałam to samo! W końcu machnęłam ręką i znalazłam jakiegoś gotowca w necie.
Nad rokiem 2025 też miałam trochę zawirowań, ale to widocznie łatwiejsze, bo w końcu wygenerowało sc43545

esaneta 
Moderator

Wysłany: Pią 31 Sty, 2025 22:10   

Dzięki Olga za Gammę. Nie znałam, chętnie przetestuję :)

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Mar, 2025 11:39   

No... ukończyłam program. Uff... Egzamin zdany na 98% za pierwszym podejściem, ale stwierdzam... pytania były tendencyjne... Pewnie z 50% było takich, co bez przejścia tych 24 modułów kursu, zaliczyłby każdy, bez znajomosci w ogóle AI. Wystarczyłoby myslenie. Ot... chyba im jednak zależało, aby dużo osób dostało certyfikat. Nie mam zbyt dobrego zdania na temat egzaminów testowych, bo, moim zdaniem, słabo sprawdzają praktyczne umiejętności. Gdybym miała tylko zatrudniać kogos na podstawie certyfikatu to i tak bym przeprowadziła mu osobny, własny egzamin.
Inna sprawa, co do umiejętności praktycznych. Tu... sporo się nauczyłam, bo w tematach, które mi mogą ułatwić pracę to od razu brałam sie do roboty, żeby poeksperymentować. Moim zdaniem się trochę pogubili w kwestii przenaczenia kursu, bo chyba nie da się zrobić szkolenia dla małych MSP, które i bywają dzialanoscią jednoosobową, ale i bywają calkiem dużymi firmami z rozbudowanymi działami i dużymi zespołami specjalistów.

SEO i obsługa klientów w modułach dodatkowych, nieobowiązkowych, a budowanie własnych agentów, Vortex, BigQuery. Moje serce podbił szkoleniowiec, który juz trochę zapomniał języka polskiego i namawiał nas do "procesowania tysięcy packshotów". Akurat, ja przez temat przebrnęłam, bo miałam okazję poznać ten żargon techniczny, ale... to szkolenie miało (chyba) przekonać małe, mikrofirmy do korzystania z narzędzi AI, a nie wpędzać w kompleksy mniej technicznych mikroprzedsiębiorców.

Bynajmniej jednak nie żałuję tych 5 tygodni. Z kilku rozwiazań już korzystam. Bardziej rozumiem, tę całą AI, jak dziala i co można z niej wycisnąć. Dobre narzędzie, ale czlowiek i tak niezbędny. Przy okazji jeszcze załapałam się za darmo na kurs Google Essential - to takie podstawy, ale całkiem fajnie pokazane. Trochę nie w tej kolejności, ale też zaraz kończę.

Z takich bardziej przydatnych narzędzi "dla każdego" to polecam NotebookLM. Pracuje na własnych źródłach (wrzuca się do 50 źródeł: e-booków, pdf, txt, linki do stron), a potem można Ai odpytać z ich treści, może zrobic na tej podstawie F&Q, kurs z pytaniami, streszczenie, a nawet podkast na temat (tu akurat na razie w języku angielskim na razie). Dla mnie swietne narzędzie do pisania artykułów, pisania książki, ale sprawdzi się też do podumowania dłuzszych raportów. Jak ktoś potrzebuje szybko coś przejrzeć, to naprawdę fajne narzędzie. W jeden z notatników na przykład wrzuciłam linki do mojego bloga i już wiem, gdzie, o kim pisałam, czy już wykorzystałam jakiś temat (po tylu latach już czasem nie pamiętam).

Odpowiedz do tematu