|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
Prokrastynacja- choroba odkladania spraw na pozniej |
| Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator

Pomogła: 232 razy Wiek: 55 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5464
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 22:38
|
|
|
| Masakra napisał/a: | | Spadam sie dalej uczyc |
miłej nauki - mimo wszystko
a w nagrodę 8 godzin na Dekadencji |
|
 |
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 01:38
|
|
|
Wlasnie czytam o tym zaburzeniu i czuje sie jakby ktos mi w leb dal- co rusz znajduje wiecej to informacji i trafiaja one w samo sedno mnie. Widze tez ludzi piszacych dokladnie o mnie i moich problemach. Nie wiem dokladnie co sie dzieje ale naprawde czuje sie tak jak na poczatku poznawania natury alkoholika. Wydaje mi sie, ze jestem na etapie rozpoznania swojego bardzo powaznego problemu, ktory nekal mnie latami
Acha- pouczylem sie sporo dzis- wprawdzie nie tyle ile zakladalem ale i tak zrobilem duzo a to juz postep |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
| Ostatnio zmieniony przez Masakra Pią 06 Sty, 2012 01:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

Pomógł: 37 razy Wiek: 65 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 01:55
|
|
|
| Masakra napisał/a: | pterodaktyll napisał/a:
Gadałeś o tym z jakimś terapeutą?
Mialem pogadac ale jak poszedlem w pazdzierniku i mialem wrocic za pare dni to od tamtej pory tyle mnie widziala... ehm i tak ze wszystkim... |
Masa, tak jak na nerwowość moze pozwolić sobie zdrowy człowiek a u alkoholika jest to niepokojacy objaw, tak samo według mnie, z prokrastynacją.
Bo co dalej? Stwierdziłeś ją u siebie i jesteś rozgrzeszony, nic się nie da z tym zrobić... tak już mam....
Nie... Powinieneś to odnosić przede wszystkim do choroby alkoholowej.
Jak ktoś napisał, zniechęcenie trzeźwym życiem, przerwanie terapii, marazm, nuda, brak planowania, uzalanie się, czyli powrót do dawnych zachowań. Wiesz w którym kierunku zmierzasz, prawda?
Do tego racjonalizacja. Znalazłeś sobie wytłumaczenie, prokrastynację i lezysz na tapczanie czekając, aż wynajdą na nią lekarstwo.
Właściwie nie wiem, czego oczekujesz... Poparcia, ze robisz dobrze? By robic tak dalej (a raczej nie robić).
Ja w tym momencie już bym był u terapeutki.
Uzależnień, żeby nie było watpliwosci. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
 |
dlugixp
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 02:14
|
|
|
| Gonzo.pl napisał/a: | tak samo według mnie, z prokrastynacją.
Bo co dalej? Stwierdziłeś ją u siebie i jesteś rozgrzeszony, nic się nie da z tym zrobić... tak już mam....
Nie... Powinieneś to odnosić przede wszystkim do choroby alkoholowej. |
Tak się zastanawiam...
Czy jest coś, co nie "podepniesz" pod alkoholizm i alkoholika ?
Czy alkoholik nie ma już prawa do zdrowych lub niezdrowych objawów bo jest uzależniony ?
U mnie dziś cholernie wiało i zachmurzone niebo było...
Cholera... ten mój alkoholizm nawet na pogodę ma już wpływ |
|
 |
kosmo
Gaduła uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy Dołączyła: 03 Sie 2011 Posty: 746
|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 09:56
|
|
|
Wysłany: Wczoraj 22:11
Ja rok zabierałam się do likwidacji numerów abonenckich i dopiero od niedawna mam fony na kartę... O sprzedaży samochodu nie wspomnę, jak go teraz sprzedać, jak właściciel nie żyje, a ja tylko współ...? Współwłaściciel oczywiście... Rachunki leżały pół roku, nie wiem, jakim cudem nie odcięto mi prądu... Właściwie dopiero po świętach sprzątnęłam porządnie chatę, ale na czas robię wszystko, jeśli chodzi o pracę... To też lenistwo, czy cośtamcośtam... ? gg4g5
Ponieważ nikt się nie odniósł do mojego postu wczoraj, dzisiaj zrobię to sama...
Ja uważam te i wiele innych moich zaniedbań za zwykłe lenistwo...
Jak g***o nie umie pływać to mówi, że woda jest rzadka...
Znam siebie i wiem, że czasami potrafię cudacznie się tłumaczyć i szukać usprawiedliwienia...
Czasami wręcz wrzeszczę na syna, kiedy mi o czymś przypomina, aby sam się zajął tym..., na przykład samochodem, jeździ nim, więc niech go sobie weźmie i robi co chce...
Tumiwisizm totalny i olewactwo, nie procośtam...
Ale to u mnie... |
_________________ miej serce i patrzaj w serce... |
|
|
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 10:24
|
|
|
| dlugixp napisał/a: | Tak się zastanawiam...
Czy jest coś, co nie "podepniesz" pod alkoholizm i alkoholika ?
Czy alkoholik nie ma już prawa do zdrowych lub niezdrowych objawów bo jest uzależniony ?
U mnie dziś cholernie wiało i zachmurzone niebo było...
| Cytat: | | co nie "podepniesz" |
Czego nie podepniesz
Długi, myślę że jeżeli masz cos mądrego do powiedzenia w temacie, z czyms sie zgadzasz, z czymś nie zgadzasz, po prostu napisz to.
Po co kolejny raz zajmujesz swoją mądrą główkę moją skromną osobą, analizujesz jaki JA jestem, co JA robię? Jeszcze zaraz napisz, że to JA oceniam i sie czepiam.
Powinieneś także wiedzieć, że alkoholik ma obowiązek analizowac siebie pod kątem alkoholizmu, głodu alkoholowego, swoich uczuć, emocji i zachowań. A ja jestem alkoholikiem.
Nie wiem czym sobie zasłużyłem na Twoją uwagę, ale swoje powody pewnie masz.
Moze takie, że mścisz się za jeden z moich wpisów. Moze takie, że ostatnio wchodzisz we wszystkie awantury. Cóż ja, jako nie znajacy sie na niczym też podpiąłbym to pod alkoholizm pewnie.
Już ktos inny także spytał, co się z Tobą dzieje.
Temat nie służy do zajmowania sie mną, Długi, ani do dyskusji ze mną.
| Cytat: | U mnie dziś cholernie wiało i zachmurzone niebo było...
To dość ważne, co napisałeś. Jeśli pogoda będzie miała wpływ na mnie, na moje samopoczucie, stosunek do ludzi, emocje, powinienem to zauważyć i wyeliminować (nie pogodę Mam prawo do niezdrowych zachowań, ale tylko wtedy gdy ja tak swiadomie zdecyduję, a nie zrobi to za mnie moja choroba.
Życzę tobie słonecznego dzionka i pogody ducha.
|
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
| Ostatnio zmieniony przez Gonzo.pl Pią 06 Sty, 2012 10:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 57 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 10:37
|
|
|
ja uważam, że to nie lenistwo, to alkoholizm
znasz zdrowego człowieka, który robi takie rzeczy kosmo? |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
 |
|
|
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 10:51
|
|
|
| Cytat: | ja uważam, że to nie lenistwo, to alkoholizm
pewnie i zdrowi tak robią.... Tylko ze im nie grozi to ciagiem alkoholowym |
|
|
|
 |
kosmo
Gaduła uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy Dołączyła: 03 Sie 2011 Posty: 746
|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 10:54
|
|
|
| endriu napisał/a: | ja uważam, że to nie lenistwo, to alkoholizm
Mógłbyś rozwinąć myśl...?
Bo mnie akurat to, że jestem leniem w pewnych sferach codzinnych obowiązków nie przeszkadza, ale nie łączę tej mojej brrrr złej cechy z alkoholizmem... |
_________________ miej serce i patrzaj w serce... |
| Ostatnio zmieniony przez kosmo Pią 06 Sty, 2012 10:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dlugixp
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:01
|
|
|
| Gonzo.pl napisał/a: | Cytat:
co nie "podepniesz"
Czego nie podepniesz |
No i proszę... za prof. Miodka, też mamy zastępcę
spróbuję też tak robić |
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:04
|
|
|
| dlugixp napisał/a: | | spróbuję też tak robić |
Poprawiać moje błędy językowe, czy obserwowac siebie? |
|
|
|
 |
dlugixp
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:05
|
|
|
| Gonzo.pl napisał/a: | | Poprawiać moje błędy językowe, czy obserwowac siebie? |
...i jedno i drugie oczywiście |
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:07
|
|
|
| dlugixp napisał/a: | | .i jedno i drugie oczywiście |
 |
|
|
|
 |
Gonzo.pl
(banita)

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:33
|
|
|
Skoro jesteśmy przy profesorze Miodku... Szymonie, czy z szacunku dla osób, które Cie czytają mógłbyś zacząć wymagać od siebie trochę odpowiedzialności, czy mógłbys przestać sobie pobłażac (prokrastynacja?). Myślę o używaniu wielkich liter, znaków interpunkcyjnych, sprawdzaniu błędów i literówek przed wysłaniem. Czyli pisaniu zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny.
Niechlujstwo językowe, ortograficzne, przecinek postawiony w niewłaściwym miejscu utrudnia zrozumienie tekstu, a czasem zupełnie wypacza jego sens. |
|
|
|
 |
Borus
Trajkotka uzależniony

Pomógł: 35 razy Wiek: 68 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1848 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 11:46
|
|
|
| Gonzo.pl napisał/a: | | Niechlujstwo językowe, ortograficzne, przecinek postawiony w niewłaściwym miejscu utrudnia zrozumienie tekstu, a czasem zupełnie wypacza jego sens. |
|
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|