|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
Czy warto trwać przy alkoholiku? |
| Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 21:51
|
|
|
| yuraa napisał/a: | | jakis swój bagaż ona też ma |
to cytaty z tego tekstu, który przytoczyłeś:
| Cytat: | | Ale kiedy znów zaczynałem pić, Ewa się wyprowadzała. |
| Cytat: | | W Stanach Ewa poszła na studia psychologiczne i zajęła się uzależnieniami, co pozwoliło jej lepiej zrozumieć, co się ze mną dzieje. |
zupełnie nie rozumiem jak się to ma do tego, co mówiła w tym wywiadzie |
|
|
|
 |
stiff
Uzależniony od netu

|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 22:30
|
|
|
| Klara napisał/a: | | Do tej pory słuchałam rozmów z nią prawie z nabożeństwem. |
Nie cierpię wywiadów z autorytetami ich publikacji i wogole... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
 |
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy Wiek: 66 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 17:50
|
|
|
| Flandra napisał/a: | zupełnie nie rozumiem jak się to ma do tego, co mówiła w tym wywiadzie | Myślę,że chodzi o to,że wyszła za alkoholika dopiero jak przestał być czynnym alkoholikiem. A żeby zrozumieć co się dzieje z trzeźwym lub trzeźwiejącym alkoholikiem i jaka jest różnica miedzy nimi a czynnymi alkoholikami poszła na studia psychologiczne.Ja doskonale rozumiem ją,że chciała dowiedzieć się o tej chorobie jak najwięcej.Aby,pomóc sobie,dzieciom i w miarę możności mężowi.Czytałam jej książki w których właśnie,opisywała swoją pracę w amerykańskich klinikach.Wszelkie mechanizmy rządzące uzależnionym i współuzależnionym. Dawno temu w USA byli w zakładach pracy ludzie odpowiedzialni za abstynencję pracowników,delikwent dostawał sygnał -wóz albo przewóz.Korzyści były obustronne,bo często okazywało się,że trzeźwiejący alkoholik bywa lepszym pracownikiem,niż ten który nie ma problemu. W moim przypadku,zagrożenie utratą pracy (warunek kierownictwa),zadziałało na mojego alkoholika.A także to co gdzieś wspomniałam, drastyczne stwierdzenie,że ma się powiesić. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
 |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:01
|
|
|
| Klara napisał/a: | Do tej pory słuchałam rozmów z nią prawie z nabożeństwem. Nie wiem, czy mi to zostanie | Klaro ja też, tylko mnie to zostanie na pewno Moje myślenie i postępowanie było podobne,bezwiednie robiłam tak jak ona ,może dlatego,że nie miałam bagażu DDA.Różnica w tym,że ja na studia nie poszłam,tylko pomocy szukałam w grupie al-anon i klubie AA.A tam skierowano mnie w poradni leczenia uzależnień 22 lata temu. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
 |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:06
|
|
|
| Jacek napisał/a: | "CIEKAWOSTKI" coś takiego - wiem bo sam go zakładałem
ale nie umiem go znaleźć
ja wchodzę tylko w "nie przeczytane" | Nieciekawie się skończyło, ten ciekawy temat i Wiedźma go zamknęła. I słusznie, uważam jeśli ktoś z poważnego tematu robi sobie cyrk. |
 |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:09
|
|
|
Dzięki za przypomnienie,nie mogłam tego znaleźć,a pamiętam,że czytałam. |
 |
|
|
|
 |
Klara
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7870
|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:10
|
|
|
Kicajko, ale Twój niemąż przerzucił się na inne uzależnienie, to nakichać na taki sukces |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
 |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...

Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:15
|
|
|
| KICAJKA napisał/a: | | ten ciekawy temat i Wiedźma go zamknęła. |
cała łona - czasem mnie doda to znów ujmie |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
 |
Flandria

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:15
|
|
|
| KICAJKA napisał/a: | | Ja doskonale rozumiem ją,że chciała dowiedzieć się o tej chorobie jak najwięcej |
Kicajko, ale ja do tego nie mam zastrzeżeń
po prostu nie rozumiem, jak kobieta, która ma tak ogromną wiedzę, która jest psychologiem zajmującym się uzależnieniami może mówić w telewizji takie rzeczy
zastanawiam się tylko, dlaczego nie padły tam słowa, że kobieta związana z alkoholikiem powinna zwrócić się po wsparcie do ośrodka terapii uzależnień, że powinna jak najwięcej dowiedzieć się o chorobie męża a przy okazji swojej własnej (współuzależnienie też powinno być leczone)
padły tam słowa, że skoro ktoś świadomie (??? ???) związał się z alkoholikiem to nie powinien go opuszczać itd
dla mnie to jakiś kosmos |
|
|
|
 |
Flandria

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:20
|
|
|
dodam jeszcze, że zbulwersował mnie sposób, w jaki ta kobieta o tym mówiła
dla mnie ten przekaz brzmiał trochę tak: "phi, alkoholizm, wystarczy przecież zrobić interwencję i po sprawie" |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:43
|
|
|
| Klara napisał/a: | Kicajko, ale Twój niemąż przerzucił się na inne uzależnienie, to nakichać na taki sukces | Ja wcale nie mówię,że to sukces tylko stwierdzam fakty.W hazardzie też ma przerwy i humory,więc staram się go traktować tak samo jak kiedyś.Parę dni temu była pusta lodówka,wyplata na konto nie wpłynęła o czasie i musiał radzić sobie sam. |
 |
|
|
|
 |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9778
|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:51
|
|
|
| KICAJKA napisał/a: | Nieciekawie się skończyło, ten ciekawy temat i Wiedźma go zamknęła. I słusznie, uważam jeśli ktoś z poważnego tematu robi sobie cyrk. |
No dobra - wydłubałam z tamtego zamkniętego tematu rozmowę o wywiadzie z panią Woydyłło
i wkleiłam ją tutaj. Można kontynuować, byle sie nie skończyło tak jak poprzednio |
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 18:52
|
|
|
| Flandra napisał/a: | dodam jeszcze, że zbulwersował mnie sposób, w jaki ta kobieta o tym mówiła
dla mnie ten przekaz brzmiał trochę tak: "phi, alkoholizm, wystarczy przecież zrobić interwencję i po sprawie" | Chyba trochę nieuważnie oglądałaś program,poza tym w dzisiejszych czasach,pomoc jest już tak nagłośniana,że trudno nie wiedzieć.Począwszy od lekarzy rodzinnych,przez policję i sporo zakładów pracy.Chyba że ktoś mieszka w zapomnianej przez świat pipi...wie.W telewizji wciąż o tym mówią w radio też.To nie taka cisza jak 20 lat temu. |
 |
|
|
|
 |
Flandria

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 19:35
|
|
|
| KICAJKA napisał/a: | | poza tym w dzisiejszych czasach,pomoc jest już tak nagłośniana,że trudno nie wiedzieć |
być może - nie wiem
faktem jest, że to pierwszy program telewizyjny, który pojawił się na forum odkąd tu jestem - wyciągnęłam z tego (być może błędny) wniosek, że o czymś to świadczy
sporo informacji można znaleźć w internecie, w książkach, w poradniach itd
ale telewizja trafia do ogromnej rzeszy ludzi, którzy nie mają być może nawet odwagi, żeby zwrócić się o pomoc, i którzy być może nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że taką pomoc mogą otrzymać
i dlatego mnie to bulwersuje, wolałabym, żeby w takiej telewizji śniadaniowej znany psycholog mówił o tym, jak najlepiej poradzić sobie z problemem, a nie mówił czegoś w rodzaju "widziały gały co brały", "tak se kobito wybrałaś, to się teraz męcz"
| KICAJKA napisał/a: | | Chyba trochę nieuważnie oglądałaś program |
mam tendencję do wyolbrzymiania, przedstawiania rzeczy w krzywym zwierciadle |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 19:49
|
|
|
| Flandra napisał/a: | | mam tendencję do wyolbrzymiania, przedstawiania rzeczy w krzywym zwierciadle | Doskonale wiem,że nie tylko Ty tak widzisz,różne rzeczy.Nadwrażliwość jest częstą przypadłością.A było rozróżnienie tych, którzy próbują związać się z czynnym alkoholikiem,a tymi,których problem dotknął już w małżeństwie.Między tymi,którzy mają dzieci, a tymi co nie mają.O uczuciach i ich braku. |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|