|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
|
Pijak zwyczajny-alkoholik-pijak nadzwyczajny... |
| Autor |
Wiadomość |
dromax
Gaduła abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Wiek: 75 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 608 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Wto 29 Sie, 2023 20:06
|
|
|
| staaw napisał/a: | | Generalnie spożywanie alkoholu coraz bardziej ryzykownym zajęciem jest... |
Oczywiście. To prawda. Alkohol to trucizna C2H5OH. Uszkadza wątrobę i wypala czołowe płaty mózgu.
Nie pijcie tej trutki! |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
| Ostatnio zmieniony przez dromax Wto 29 Sie, 2023 20:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Pią 17 Paź, 2025 12:26
|
|
|
Nie znalazłem w BIBLII słowa ALKOHOLIK...
Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć.
(1P 5,8)
Czym sam się brzydzisz, nie czyń tego nikomu! Nie pij wina aż do upicia się i niech pijaństwo nie idzie z tobą w drogę!
(Tob 4,15)
Pijaństwo powiększa szał głupiego na jego zgubę, osłabia siły i sprowadza rany.
(Syr 31,30)
Bo pijak i żarłok jest w nędzy, ospałość chodzi w łachmanach.
(Prz 23,21)
Pan rozlał w nich ducha obłędu; oni zwiedli Egipt na błędną drogę, w każdym jego dziele, podobnie jak pijak wymiotujący schodzi ze swej drogi.
(Iz 19,14)
Robotnik pijak nie wzbogaci się, a kto ma za nic małe rzeczy, wnet podupadnie. Wino i kobiety wykoleją mądrych, a kto przylgnie do nierządnic, będzie bardziej bezwstydny; padnie łupem zgnilizny i robaków i zatraci się dusza zuchwała.
(Syr19,1-3)
Wszyscy wy bowiem jesteście synami światłości i synami dnia. Nie jesteśmy synami nocy ani ciemności. Nie śpijmy przeto jak inni, ale czuwajmy i bądźmy trzeźwi! Ci, którzy śpią, w nocy śpią, a którzy się upijają, w nocy są pijani. My zaś, którzy do dnia należymy, bądźmy trzeźwi, odziani w pancerz wiary i miłości oraz hełm nadziei zbawienia.
(1Tes 5,6-9)
Bądźcie więc roztropni i trzeźwi, abyście się mogli modlić.
(1 P 4,7)
...zazdrość, pijaństwo, hulanki i tym podobne. Co do nich zapowiadam wam, jak to już zapowiedziałem: ci, którzy się takich rzeczy dopuszczają, królestwa Bożego nie odziedziczą.
(Ga 5,21)
Cierń wpił się w rękę pijaka, a przysłowie - w usta głupców. Jak łucznik raniący przechodniów, tak ten, kto głupca najmuje lub pijaka-przechodnia.
(Prz 26,9-10)
Dlatego pisałem wam wówczas, byście nie przestawali z takim, który nazywając się bratem, w rzeczywistości jest rozpustnikiem, chciwcem, bałwochwalcą, oszczercą, pijakiem lub zdziercą. Z takim nawet nie siadajcie wspólnie do posiłku.
(1Kor 5,11-12) |
|
|
|
 |
Whiplash
Admin Techniczny

Pomógł: 43 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1377 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 17 Paź, 2025 12:31
|
|
|
| dromax napisał/a: | Nie znalazłem w BIBLII słowa ALKOHOLIK...
|
Nic dziwnego, bo:
| Wikipedia napisał/a: | | Pojęcie alcoholismus chronicum wprowadził Magnus Huss w roku 1849. |
|
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka

Pomogła: 67 razy Wiek: 56 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 4034
|
Wysłany: Pią 17 Paź, 2025 13:05
|
|
|
| Dromcio ksiądz mówi że alkoholicy to ludzie zagubieni pogrążeni w niewoli uzależnienia i żeby modlić się za nich żeby odnaleźli właściwych ludzi i drogę do wyjścia z tego. Dosłownie nie powtórzę ale tak mniej więcej to zrozumiałam. |
_________________ [*] [*] [*]
Bądź nietykalny i rób swoje. |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 16:01
|
|
|
| Maciejka napisał/a: | | Dromcio ksiądz mówi że alkoholicy to ludzie zagubieni pogrążeni w niewoli uzależnienia i żeby modlić się za nich żeby odnaleźli właściwych ludzi i drogę do wyjścia z tego. Dosłownie nie powtórzę ale tak mniej więcej to zrozumiałam. |
Taka jest teoria i w praktyce to się potwierdza...
Ale dla mnie to dzisiaj SPOJRZENIE TAK NIECO Z BOKU - jako dla osoby uzdrowionej... |
|
|
|
 |
Maciejka

|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 16:08
|
|
|
Dromax kto w tamtych czasach słyszał o alkoholikach, demencji, alzheimerze, parkinsonie, telefonach komórkowych, internetach innych uzalwzniach....kiedyś była krótka piłka. Pijak, zdziecinniał, opętany przez złego ducha , epileptyk , trędowaty.
Trzeba brać na to poprawkę , na nasze czasy tłumaczyć, przekładać . Będziesz szukać dosłownie to nie znajdziesz bo zwyczajnie czasy są inne, ludzie są inni, zagrożenia i możliwości inne. Tamtego świata nie , pozostała natura ludzka, słaba, podatna na manipulacje, łakoma na zachcianki, przyjemności , nieskora do pokory, do przyjrzenia się sobie ale chętna bardzo to wytykania i pokazywania palcem , ten to taki owaki śmaki a ja to kryształ prawy i wszystkowiedzący najlepiej. |
|
|
|
 |
dromax

|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 16:12
|
|
|
| Maciejka napisał/a: | Dromax kto w tamtych czasach słyszał o alkoholikach, demencji, alzheimerze, parkinsonie, telefonach komórkowych, internetach innych uzalwzniach....kiedyś była krótka piłka. Pijak, zdziecinniał, opętany przez złego ducha , epileptyk , trędowaty.
|
Tak. To prawda.
Dzisiaj to chyba narkotyki odgrywają większą rolę jak alkohol! |
|
|
|
 |
Maciejka

|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025 16:15
|
|
|
| Nie wiem . Może tak , o narkotykach też nikt wtedy nie słyszał. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|