Przesunięty przez: Wiedźma Wto 16 Cze, 2009 20:21 |
obgryzanie pazurów |
| Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15147 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 11:19
|
|
|
Oznajmiam wszem i wobec, że żadnych pazurów przed i w trakcie przygotowywania potrawy nie obgryzałem |
|
 |
kacperalko
(banita)
|
Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 18:25
|
|
|
Zdarzało mi sie obgryzać paznokcie. Szczególnie wtedy - co chyba normalne- jak byłem stresie.
Życie przyniosło mi na tą przypadłośc znakomity sposób.
Pewnej nocy w knajpianej rozróbie pozbyłem sie górnych jedynek.
No i od tamtej pory nie obgryzam. Porcelaną sie nie da |
|
|
|
 |
kkk
Towarzyski

Pomogła: 3 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Kwi 2009 Posty: 261
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 05:57
|
|
|
| yuraa napisał/a: | odkąd siegam pamięcią, od lat najmłodszych łupałem zębami pazury, do krwi nieraz.
bywało że całego paznokcia potrafiłem zeżreć. ani prośby ani groźby nie skutkowaly. |
OJ Yuraa ciesze się ze ten watek jest juz rozpoczęty.....niestety ten okropny nawyk dotyczył róznież mnie.
Pisze w czasie przeszłym ze "dotyczył" poniewaz od kilku miesiecy około 9, nareszcie nie wkładam pazurów do buzi...a co za tym idzie moje paznokcie a tym samym dłonie nareszcie zaczynają mi się podobać. Walczyłam z tym ponad dwadzieścia lat.... jako kobieta zawsze wstydziłam się swoich dłoni....wstydziłam sie bo miałam wrażenie ze cały świat patrzy mi na rece. Zazdrościłam koleżanką pięknych dłoni, i schludnie wygladających paznokci...przyszedł czas ze zaczeły być modne tipsy itp....pomyślałam wtedy "w to mi graj".......i rzeczywiście przez okres około 3 lat co miesiac biegałam do kosmetyczki....-do momentu rozpoczecia mojego picia-....w trakcie mojego ciagu alkoholowego moje wstretne pauzry nie przeszkadzały mi.....
Kiedy jednak rozpoczełam swoje trzeźwienie...i dbanie o siebie i swój wyglad postanowiłam ze bedzie to jedna z pierwszych spraw o którą zadbam(moje pazurki-lub ich brak jak kto woli).... i ku mojemu zdziwieniu zadbanie o ładne dłonie i paznokcie przyszło mi bez większego trudu. Zastanawiam się na ile pomogło mi w tym moje trzeźwienie....chyba spokój wewnetrzny który przychodził mi z każdym kolejnym trzeźwym dniem znacznie pomógł mi zaprzestać gryżć pazurki....no i co najwazniejsze ładne ŁAPKI dodaja mi pewności siebie...i kobiecości |
|
|
|
 |
kkk
Towarzyski

Pomogła: 3 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Kwi 2009 Posty: 261
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 06:00
|
|
|
Kurcze ciesze się ze o tym napisałam.....odrazu lżej na "plecach" |
|
|
|
 |
yuraa
Moderator

Pomógł: 111 razy Wiek: 63 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4277 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 07:33
|
|
|
| kkk napisał/a: | | Kurcze ciesze się ze o tym napisałam.....odrazu lżej na "plecach" |
i ja się ciesze że to napisałas |
|
|
 |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...

Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 08:00
|
|
|
| kkk napisał/a: | :skromny: Kurcze ciesze się ze o tym napisałam.....odrazu lżej na "plecach" |
nie będe krył że ja ja się cieszę że to napisałaś |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
 |
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy Wiek: 66 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 16:31
|
|
|
| kkk napisał/a: | | Kurcze ciesze się ze o tym napisałam.....odrazu lżej na "plecach" | Jeden bagaż problemów mniej i od razu widać efekty. Ja też od kąd pamięta obgryzałam paznokcie,choć specjalnego powodu nie było,chyba to,że mama wciąż z powodu serca przebywała w szpitalu(tak myślę dziś).Oduczył mnie w 1 kl. liceum profesor niemieckiego,który zauważył mnie w ostatniej ławce zasłuchaną i zajadającą własne palce.Paskudnie po niemiecku mi przygadał,że z takimi rękami to żaden chłopak na mnie nie spojrzy itp.Było mi strasznie wstyd,bo myślałam,że wszystkie koleżanki wiedzą o czym on mówi i dla tego patrzą tak dziwnie na mnie. Doszłam do wniosku,że nie pozwolę więcej na takie dogadywanie. Za dwa miesiące pokazałam mu ładne zadbane ręce. A koleżanki oprócz jednej wcale nie rozumiały o czym on do mnie mówił. Za to moja córcia ma ten problem,i nie ma mocnych żeby przestała. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
 |
|
|
|
 |
Nik@
Towarzyski

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 316
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 18:35
|
|
|
cześć kkk
| kkk napisał/a: | | jedna z pierwszych spraw o którą zadbam(moje pazurki-lub ich brak jak kto woli).... i ku mojemu zdziwieniu zadbanie o ładne dłonie i paznokcie przyszło mi bez większego trudu. |
zobacz taki drobiazg a jak nastrój poprawia
myślę, że jest więcej takich drobiazgów, które możemy zrobić dla siebie a wtedy nawet szare dni i myśli robią się mniej szare
| kkk napisał/a: | no i co najwazniejsze ładne ŁAPKI dodaja mi pewności siebie...i kobiecości | z pewnością dobrze świadczą o właścicielce
powodzenia |
|
|
|
 |
Bebetka
Główna księgowa

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 05 Paź 2008 Posty: 1560
|
Wysłany: Pią 09 Paź, 2009 20:03
|
|
|
| Nik@ napisał/a: | | zobacz taki drobiazg a jak nastrój poprawia |
prawda?
gg4g5 |
|
|
|
 |
summer4best
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 23:00
|
|
|
| yuraa napisał/a: | | odkąd siegam pamięcią, od lat najmłodszych łupałem zębami pazury, do krwi nieraz |
Przeglądając starsze wątki trafiłem tutaj. Osobiście ten problem mnie nie dotyczy, ale pracowałem kiedyś z Chorwatem u którego było to rzeczywiście chorobliwe. Dosłownie krew lała mu się z palców.
| malgosiait68 napisał/a: | | Dla mnie obgryzanie paznokci,to oznaka stresu i napjecia wewnetrznego,tak to rozumiem |
Ta to musiała mieć prawdziwego STRESA
|
_________________ Pozdrawiam
"Doradzając przyjacielowi, staraj się mu pomóc, a nie sprawić przyjemność". /Solon/
 |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 23:06
|
|
|
| summer4best napisał/a: | Osobiście ten problem mnie nie dotyczy, ale pracowałem kiedyś z Chorwatem u którego było to rzeczywiście chorobliwe. Dosłownie krew lała mu się z palców.
| Ja obgryzałam aż do czasów liceum -germanista mnie oduczył-ale niestety moja córcia właśnie tak obgryza,prawie do krwi. |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
 |
|
|
|
 |
summer4best
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 23:19
|
|
|
Próbowałem go pilnować i lać po łapach /choć był to starszy mechanik- mój przełożony/, do końca dnia nieraz się udawało.
Ale co z tego jak następnego dnia rano przychodził z plastrami i bandażami na dłoniach. Horror |
_________________ Pozdrawiam
"Doradzając przyjacielowi, staraj się mu pomóc, a nie sprawić przyjemność". /Solon/
 |
|
|
|
 |
KICAJKA

|
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 23:23
|
|
|
| summer4best napisał/a: | | lać po łapach / | Ani klepanie po łapkach,ani ostre czy gorzkie rzeczy na palcach,ani obietnice,kuszenie -to tak samo jak z uzależnieniem |
 |
|
|
|
 |
yuraa
Moderator

Pomógł: 111 razy Wiek: 63 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4277 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010 13:47
|